Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №658 від 29.05.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Фенхель

Фенхель

Корисні властивості фенхеля (званого також солодкий кріп або аптечний кріп) були відомі ще в античному світі: сам “батько медицини” Гіппократ застосовував фенхель як лікарський засіб. Яку користь нашому здоров’ю може принести фенхель?

Фенхель відноситься до сімейства Зонтичні, його “родичі” – такі прекрасно відомі нам рослини, як кріп, селера, кмин, коріандр, морква, пастернак і петрушка. Корисні властивості фенхеля багато в чому обумовлені високим вмістом у ньому ефірного масла (в плодах його міститься до 6,5 відсотка).

Ефірне масло фенхеля містить - пінен, фелландрен, анетол, борнілацетат, камфору, лімонен, метілхавікол, терпінолен, фенхона, цинеол, цитраль та інші речовини. Вони надають фенхелевому маслу солодкувато-пряний смак і характерний аромат. Також у плодах міститься до 18% жирних кислот.

А в траві фенхелю містяться аскорбінова кислота, вітаміни групи В, каротин, різні мінеральні речовини, глікозиди, флавоноїди. Плоди і зелень фенхеля використовують в їжу в багатьох регіонах, від Середземномор’я до Кавказу.

В якості лікарського засобу зазвичай використовують зрілі плоди фенхелю, тому що в них найбільше ефірного масла. Також можуть використовуватися насіння фенхелю та фенхелеве масло, яке продається в аптеках. Кропова вода, яку часто дають дітям при коліках, – це не що інше, як розчин ефірного масла фенхеля в теплій воді (1 мл олії на 1 л води). Також з плодів фенхеля роблять готові лікарські препарати.

Корисні властивості фенхеля дозволяють включати його до складу багатьох лікарських зборів: сечогінних, жовчогінних, проносних, грудних, заспокійливих. Фенхель має спазмолітичну та антисептичну дію. Він допомагає при кашлі, безсонні, болях у шлунку.

Досить часто корисні властивості фенхеля використовують для нормалізації роботи травної системи. Плоди і трава фенхеля допомагають при спастичних колітах, метеоризмі, проблемах з травленням, порушення апетиту, дисбактеріозі, гастриті, гастродуоденіті, ентероколіті.

Також плоди фенхелю входять до складу препаратів для боротьби з сечокам’яною хворобою, циститом, пієлонефритом, стенокардією, подагрою, туберкульозом легень, бронхітом і бронхіальною астмою.

Завдяки дезинфікуючим властивостями фенхеля відвар його насіння використовують зовнішньо, обробляючи шкіру при гнійничкових ураженнях. При стоматиті цим відваром можна полоскати рот, при фарингіті – горло. Відваром насіння фенхелю промивають очі при кон’юктивіті, а годуючі мами п’ють його для поліпшення лактації (але потрібно врахувати, що при годуванні груддю не варто вживати фенхель без попередньої консультації з лікарем).

Щоб поліпшити травлення і позбутися від спазмів в ШКТ, можете приготувати настій фенхелю. 1 ч. л. сухих плодів фенхеля (подрібнених) потрібно залити склянкою гарячої кип’яченої води і настоювати 10 хвилин. Процідіть настій і тричі в день приймайте по півсклянки після їжі. А при респіраторних захворюваннях 3 ч. л. подрібнених сухих плодів заливають склянкою окропу, настоюють півгодини, проціджують і приймають 4-5 разів на день по 3 ст. л.

Незважаючи на всі корисні властивості фенхеля, має ця рослина і ряд протипоказань. Через спазмолітичну дію його не рекомендується приймати вагітним жінкам і епілептикам. Також зустрічається індивідуальна непереносимість фенхеля, при якій, природно, вживати його не можна. Не варто вживати фенхель при діареї і схильності до алергії.

Однак не варто забувати, що самолікування може завдати шкоди вашому здоров’ю. Навіть перевірені часом народні засоби не є абсолютно нешкідливі. Тому перш ніж лікуватися фенхелем, обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем, тільки так ви зможете бути абсолютно впевнені, що кріп аптечний принесе вам тільки користь і ніякої шкоди.

29.05.2014



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2014p. 
На головну сторінку