Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №251 від 02.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Тропіки вдома

Банани ростуть у Варковичах!

Банани ростуть у Варковичах!

Садівник-аматор планує зібрати за рік з однієї рослини 300 екзотичних плодів

У будинку жителя села Варковичі Дубенського району 57-річного Іллі КАПРАЛЬЧУКА вже більше року ростуть банани. Як йому вдалося приручити “екзотику” до нашого клімату, дізнавалася кореспондент “Рівне-Ракурсу”.

Кімнатні банани смачніші

за »базарні»

...Йду грунтовою доріжкою від сільради і хвилююся, як першокласниця. Просто уявити не можу, що собою являє бананове дерево - яке воно у домашніх умовах? На запрошення господаря піднімаюся на другий поверх хатини і опиняюся в кімнаті, більшу частину якої зайняли екзотичні рослини!

Метрової висоти, з довгим і широким листям, яке нагадує листя кукурудзи, і товстим-товстим стовбуром, вони практично позбавили кімнату світла, закривши вікно своїми кронами.

- Варто знати, що кімнатні плоди, значно смачніші за “базарні”, солодші та соковитіші, - говорить господар, - А ще які духмяні!

- А чи важко їх вирощувати вдома? - поцікавилася я у садівника-аматора й отримала лаконічну відповідь: “Важко, але реально!”

Банани люблять уху

Ілля Захарович пояснив, що для нормального росту рослині потрібно, перш за все, достатньо світла і тепла (при температурі повітря 16 градусів банани припиняють ріст). А ще рослини потрібно постійно підживлювати - банани, виявляється, найбільше полюбляють рибну уху (як, до речі, й інші кімнатні рослини).

Для цього беруть 200 грамів рибних відходів (чи маленьку несолену рибу) і півгодини кип’ятять у двох літрах води. Потім розбавляють холодною водою і підливають. Взимку - раз на місяць, влітку - раз на тиждень. Шкідників та хвороб у банана в наших умовах не буває.

Якщо гарно доглядати за рослиною, вона тішитиме господаря 300-400 плодами на рік (дає банани за три роки після садіння). Цвіте і плодоносить цілорічно. Живе до сорока років (!). І хоч не дерево цей банан, а трава (між іншим, багато людей сперечаються щодо сімейства банана. Насправді він належить до багаторічних трав, - авт.), однак він здатен витягнутися до 3-5 метрів у висоту. Тому рослину потрібно постійно підрізати, щоб вона кущилася, а не росла вгору. Це не складно.

Муза мудреців

А розмножується банан паростками. Як тільки з’являться нові стебельця, їх відразу можна пересаджувати у нові горщики - розвиватиметься повноцінна рослина. До речі, грунт для банана найкраще брати в лісі чи парку під старими деревами: липа, береза, горіх, акація (крім дуба, каштана і тополі). Забирати тільки верхній шар землі товщиною 5-10 сантиметрів.

Сім’я Капральчуків із нетерпінням чекає першого урожаю. Ось-ось рослина зацвіте... І ми обов’язково спробуємо (якщо вгостять!) варковицьких бананів. А це, до речі, калорійний, багатий на вітаміни продукт, який за світовою популярністю у споживачів стоїть на другому місці після яблук. Між іншим, африканці назвали банан “музою мудреців”. Чому так? А Бог його знає!

02.08.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 02.08.2006p. 
На головну сторінку