Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №665 від 17.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Отрутохімікати

Небезпечні контейнери у Тинному

Небезпечні контейнери у Тинному

15 липня депутат міськради Олександр Лащук з жителями мікрорайону Боярка та Тинне виявив на вул. Калинова і вул. Грунтова поблизу “Плодорозсадника” 7 бетонних контейнерів з небезпечними відходами. На деяких із них відсутнє маркування, на окремих містяться написи “отрута”, “небезпечно”. Поруч знаходяться фруктові дерева плодорозсадника і посіви дикої коноплі.

- Розуміючи небезпеку, яку можуть становити ці контейнери для жителів прилеглих мікрорайонів, разом з активістами “Час -ДІЙ” і депутатом Рівнеради Олегом Карпяком викликали спецструктури МНС і МВС. Ці контейнери, за словами місцевих жителів, з’явились в лісозмузі нещодавно, і швидше за все до цього свавілля причетні колишні керманичі Рівненського району. На одному з контейнерів при зовнішньому огляді було виявлено підтікання невідомої хімречовини.

Зараз на місці еконебезпеки працюють відповідні служби. На місце події приїхав колишній керманич Рівненського району Микола Свінтозельський. Він у розмові зі мною повідомив, що ці отруйні блоки зі всієї області. На моє запитання, хто власник, і хто ці контейнері привіз, Микола Свінтозельський відповісти не зміг. Важливо зараз негайно їх вивезти з мікрорайону Тинне, - підкреслив депутат Олександр Лащук.

Отрута стоїть у лісі вже 15 років

Попри заяви місцевих жителів, що контейнери з’явилися в лісосмузі нещодавно, згодом з’ясувалося, що насправді контейнерам з отрутохімікатами вже 15 років, просто їх перемістили з попереднього місця, де знаходився склад отрутохімікатів, трохи в бік, бо на місці того складу планували збудувати утилізаційний завод.

Міський голова Рівного Володимир Хомко повідомив, що їм вдалося з’ясувати, хто залишив неподалік Тинного у Рівному забетоновані контейнери з отрутохімікатами.

- Я розмовляв із колишнім головою Рівненської районної ради Миколою Свінтозельським, він і розповів про ці контейнери, - зазначив Володимир Хомко. - Стоять вони там абсолютно законно. Чотири сільгосппідприємці є власниками цих контейнерів, і років 15 тому їм дозволили зберігати їх там. Всередині - відпрацьовані отрутохімікати із землею. Контейнери герметичні і ніякої загрози не несуть.

На жаль, з цього приводу здійнявся величезний галас у Рівному. Але я виїжджав дивитися на ті контейнери сам, викликав начальника міліції і навіть планували відкрити кримінальну справу за фактом. Але вже до вечора з’ясувалося що контейнери - герметичні, й ніякої загрози не несуть. Щоб пересвідчитись у цьому, ми викликали лабораторію СЕС і зробили необхідні аналізи. Цим займається обласна екологічна служба, яка повинна змусити власника вивезти контейнери на утилізацію. Ми вирішили, що їх таки потрібно перевезти в інше місце. Зроблять це власники контейнерів.

Торік з області приблизно 70 відсотків подібних відходів уже вивезли, залишилась третина. Власне кажучи, про цю історію є приказка “багато галасу даремно”.

На Рівненщині чимало таких контейнерів із відпрацьованими отрутохімікатами. Частина з них лежить на складах, частина - під відкритим небом, як в Тинному. На жаль, в Україні немає підприємств, які б їх могли утилізувати.

17.07.2014Георгій ПАВЛОВСЬКИЙ



Рівне-Ракурс №10 від 17.07.2014p. 
На головну сторінку