Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №665 від 17.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Офіційно

Про організацію роботи торгових рядів

Про організацію роботи торгових рядів

Днями торговці з центрального продуктового ринку Рівного пікетували міську прокуратуру. Щоб знизити соціальну напругу, з пікетувальниками поспілкувався прокурор міста Тарас Ільящук та роз’яснив, чому міському голові було внесено подання про скасування розпорядження “Про організацію роботи торговельних рядів”.

Прийнятим у березні 2013 року розпорядженням, яке пролонговане до кінця 2014 року, порушено вимоги Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”. Вказаний факт було встановлено в ході проведення перевірки у Рівненській міській раді.

Так, відповідно до вимог чинного законодавства, питання благоустрою на території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках, додержання тиші в громадських місцях вирішуються виключно на засіданнях міської ради. Вказаним вище розпорядженням міський голова без створення ринку та відведення відповідної земельної ділянки доручив товариству з обмеженою відповідальністю організувати роботу торговельних місць - столів, прилавків, обладнаних згідно зі схемою розміщення, та затвердженого загального вигляду на вулиці Гетьмана Полуботка (від вул. Сагайдачного до вул. Пересопницької) і на вулиці Пересопницькій (від вул. Гетьмана Полуботка до торговельного ряду з продажу зрізаних квітів власного вирощення). Земельна ділянка, на якій останні роки триває жвава торгівля, у тому числі й продуктами тваринного походження (що також є порушенням), не належить на праві власності або користування юридичній особі.

Під час підготовки розпорядження міським головою не було взято до уваги вимоги “Правил торгівлі на ринках”, затверджених у 2002 році низкою профільних відомств. Також порушено норми “Правил торгівлі на ринках міста Рівного”, в яких чітко визначено, що ринок - це об’єкт торгівлі, на території якого суб’єкт господарювання, що має право на користування чи розпоряджання земельною ділянкою, організовує та забезпечує створення належних умов для здійснення торговельної діяльності підприємцями. Крім того, територія ринку повинна мати відокремлену та відгороджену від проїжджої частини, житлового та комунального секторів ділянку землі, зручне сполучення громадського транспорту загального користування, адміністрацію тощо.

У зв’язку із наведеним, прокуратурою Рівного міському голові було внесено подання про усунення порушень вимог Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, причин та умов, що їм сприяли. За результатами розгляду подання незаконне розпоряд­ження скасовано. Будь-які інші документи прокурорського реагування щодо заборони торгівлі на вулицях Рівного міською прокуратурою не вносились. Питання щодо відведення відповідної земельної ділянки для створення ринку належать виключно до компетенції Рівненської міської ради. Водночас після скасування згаданого вище розпорядження міського голови Рівненською міською радою досі ніяк не врегульовано питання вуличної торгівлі.

17.07.2014Прес-служба прокуратури м. Рівне



Рівне-Ракурс №10 від 17.07.2014p. 
На головну сторінку