Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №665 від 17.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Завод простоює

Рівненське сміттєзвалище стає екскурсійним об’єктом

Рівненське сміттєзвалище стає екскурсійним об’єктом

Починаючи з цього тижня, в Рівному з’явився новий екскурсійний маршрут – сміттєпереробний завод. Дістатися туди можна, проїхавши повз міське сміттєзвалище. Відтак, кожний охочий може побачити, як мовиться, у всій красі гори непотребу, поспілкуватися з людьми, які роками перебирають все, що викидають міські жителі, та тим самим заробляють собі на хліб. А після цього побачити європейське обладнання заводу, який нині простоює.

Новий маршрут викликав неабиякий інтерес у городян. У всякому разі в перший день його запровадження вільних місць у екскурсійних групах вже не було.

На думку авторів ідеї, новація в екскурсійному ринку регіону дозволить привернути увагу громадськості до проблеми переробки відходів і зупинки підприємства.

Мешканці області пригадують, як рік тому, в червні, урочисто відкривали перший у західному регіоні України сміттєпереробний завод. У церемонії відкриття взяло участь тодішнє керівництво області, міський голова Рівного Володимир Хомко, міністр екології попереднього уряду.

Було виголошено чимало промов на зразок того, що Рівненщина показала всій Україні приклад цивілізованого поводження з відходами. Цей приклад, за словами тодішнього екологічного міністра, необхідно наслідувати, і уряд, як запевняв посадовець, докладе максимум зусиль для цього. Крім того, під час церемонії відкриття підприємства йшлося й про те, що завод розрахований на виготовлення альтернативного палива, яке у всіх розвинених країнах уже давно стало замінником дорогого російського газу. Згадувалися й проблеми, пов’язані із експлуатацією сміттєзвалища. Одна з них – пожежі. Вони виникають майже кожного літа. Загасити вогонь одразу практично неможливо. Для цього потрібно кілька днів. А протягом цього часу мешканці обласного центру змушені дихати димом зі звалища.

Працювало підприємство недовго – вже 1 грудня воно припинило роботу. Причиною стало те, що Верховна Рада прийняла закон, яким зобов’язувала сміттєпереробні підприємства пройти процедуру ліцензування їхньої діяльності. Іншим же законом діяльність з переробки сміття не підпадала під ліцензування.

Численні звернення депутатського корпусу Рівненської міської ради на адресу владних структур з проханням врегулювати проблему на законодавчому рівні, які приймалися протягом останніх місяців, результату не дали.

Нині в Рівному збирають підписи під зверненням до керівництва держави з вимогою відновити роботу підприємства. Керівник підприємства “Санком-Рівне”, депутат Рівненської міської ради Святослав Євтушенко, закликає городян долучитися до цієї справи. Як він сподівається, звернення підпишуть не лише рівняни, а й мешканці районів області.

17.07.2014Ярослав Тарасенко



Рівне-Ракурс №10 від 17.07.2014p. 
На головну сторінку