Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №665 від 17.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Новини Рівненщини

Волинський серпанок може стати ще одним “брендом” України

Обласна влада спільно з ГО “Центр дослідження відродження Волині” розпочала роботу щодо внесення Волинського серпанку до нематеріальної Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Цю ініціативу підтримав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич.

У підсумку нематеріальна Все­світня спадщина ЮНЕСКО, окрім Петриківського розпису та Опішнянської кераміки, може поповнитися ще однією українською номінацією.

- Ідея відродження давнього ремесла виникла ще у 2010 році. Опановували технологію ткання серпанкового полотна майстрині три роки. Адже виготовляти серпанок – це складна і клопітка робота. Наразі маємо майстерню ручного ткацтва “Легенди Волині” у Радивилові. Минулого року ткалі відтворили два цілісні жіночі комплекти одягу із серпанкової тканини – аналоги початку XX століття. Таке вбрання носили дівчата з заможних родин, – розповів керівник ГО “Центр дослідження відродження Волині” Володимир Дзьобак.

На сьогодні у музеї представлена ціла колекція серпанкового одягу, яку невдовзі презентують у Києві. Експозицію доповнено серією прикрас: волинськими дукачами та перснями.

- Нація, яка не знає свого минулого, не матиме майбутнього. Тому одне із основних завдань обласної влади – це популяризація історичної спадщини краю. Включення Волинського серпанку до нематеріальної Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО дозволить розраховувати на міжнародну підтримку у справі збереження та реконструкції серпанкового одягу. А це в свою чергу сприятиме розвитку туристичної інфраструктури району та області в цілому, – підкреслив заступник голови облдержадміністрації Олександр Савчук.

17.07.2014



Рівне-Ракурс №10 від 17.07.2014p. 
На головну сторінку