Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №665 від 18.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Книга Антирекордів України

Не чудова… англійська мова

Хай там що не брешуть російські ЗМІ про нібито присутність американських військових на території України, а нинішні випускники українських шкіл явно не мають на меті освоювати англійську мову, бо напевно справді немає з ким цією мовою спілкуватися. Під час здачі цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання випускники продемонстрували просто шокуючий, низький рівень знань англійської мови. Можливо, не останню роль у цьому зіграв патріотизм та зростання любові до рідної української мови? У чому причина такого байдужого ставлення до іноземної мови - невідомо, але факти говорять самі за себе.

За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, для успішного виконання тесту ЗНО з англійської мови, який складали більше 69 тисяч абітурієнтів, необхідно було отримати 56 тестових балів. Натомість, таку кількість балів отримали лише 87 абітурієнтів на всю Україну, що склало лише 0,11% від загальної кількості тих, хто складав цей тест. Причому, як зазначив директор УЦОЯО, - ці дані без урахування АР Крим, Донецької та Луганської областей.

- Це дуже і дуже мало. Причому за всіма психометричними показниками тест був нижче середнього рівня складності. Це не був складний тест, - наголошує Лікарчук.

За його словами, тест містив 1500 слів, і його складність не можна порівнювати із міжнародними вимогами, такими як TOEFL та інші. Також Ігор Лікарчук повідомив, що 11 тисяч або кожний сьомий учасник ЗНО з англійської не змогли відповісти на 10 завдань тесту. Майже 100 осіб не відповіли на жодне питання тесту.

- Ще гіршою була ситуація з тією частиною, яку ми називаємо бланк “Б”, в якій абітурієнт повинен написати лист іноземною мовою. 25% абітурієнтів, які складали цей тест з англійської мови, взагалі нічого не написали. Лише 3200 учасників із 69 тисяч отримали 14 максимальних балів за виконання цього зав­дання, - зауважив директор УЦОЯО.

- Уявіть собі, скільки в нас спеціалізованих шкіл, гімназій, ліцеїв, шкіл з поглибленим вивченням англійської чи взагалі шкіл, в яких вивчається ця мова, і ось такий результат, - підкреслив Лікарчук.

Він також повідомив, що жодний випускник сільської школи не отримав найвищий результат. За його словами, це свідчення того, що сільська школа практично не продукує високого рівня знань з іноземних мов. Також директор УЦОЯО зазначив, що результати ЗНО абітурієнтів з інших іноземних мов, зокрема німецької, французької та іспанської мов були ще гіршими.

І комп’ютерів вдосталь, і основна маса Інтернету англійською мовою наведена, а ось результату немає. Отже, цілком можна сказати, що не така вже вона й чудова… ця англійська мова.

18.07.2014



Рівне-Ракурс №10 від 18.07.2014p. 
На головну сторінку