Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №667 від 31.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Перша світова війна - у фотооб’єктиві

Перша світова війна - у фотооб’єктиві

У період складної міжнародної ситуації, неприхованої російської агресії проти України, з метою привернення уваги широкої громадськості до історичних подій сторічної давнини, 25 липня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка “Перша світова війна у фотооб’єктиві”, присвячена 100-річчю від початку бойових дій. 28 липня 1914 року австро-угорська артилерія обстріляла місто Бєлград – столицю Сербії. Це і поклало початок військовому протистоянню, яке увійшло до історії як Перша світова війна. У першу світову було втягнуто 33 держави з 59 існуючих на той час із населенням 1,5 мільярда чоловік, що складало 87% населення планети. На фронтах було вбито й померло від ран 10 мільйонів чоловік, поранено і скалічено - понад 20 млн, ще близько 10 млн померло від епідемій та голоду. Українці у цій війні знаходилися по обидва боки фронту. Внаслідок розпаду Російської та Австро-Угорської імперій утворилися передумови для становлення Української соборної держави.

На виставці представлені матеріали з фондової збірки Рівненського обласного краєзнавчого музею, яка складається з двох розділів. У першій частині представлені копії фотографій із журналів “Летопись войны 1914-1915 годов” із різних країн, в яких відбувалися бойові дії в цей період. Друга частина містить копії фотографій з альбомів лікаря та медсестри загону Червоного Хреста Рівненського повітового земства, який діяв у смузі Південно-Західного фронту в 1915-1916 роках, коли на території нашого краю відбувалися бої між російською та австро-угорською арміями. У вітрині - оригінали цих альбомів та два примірники журналів, фотолистівки періоду Першої світової війни. Експонується також схема бойових дій 8-ї армії Південно-Західного фронту під командуванням генерала О.Брусилова з 4 по 7 червня 1916 року на початку наступальної операції російських військ, відомої під назвою “Брусиловський прорив”.

Виставку підготували співробітники відділу історії: керівник робочої групи Наталія Гавриш, завідувачки відділу Наталія Кожушко, Тетяна Міненко, Інна Черницька. Реконструкцію старих фото з альбомів виконав завідувач художнього відділу Віктор Луц, сканування та роздрук фото з журналів комп’ютерний оператор музею - Сауш Андрій.

- Ця виставка мала би перш за все привернути увагу тих людей, які нині розв’язують військові дії, – зауважив Директор краєзнавчого музею Олександр БУЛИГА. - Будь-яка війна - це горе, руйнування та смерть. Музей підготував фотовиставку як про всю війну, так і про перебіг подій на Волині.

Керівник робочої групи музею Наталія ГАВРИШ розповіла:

- З підпису в фотоальбомі, з фотокарток якого складається частина виставки, ми встановили, що власника альбому, лікаря, звали Микола Янсен, прізвище медсестри невідомо, але звали її Марія. У 1949 році цей альбом з напіввицвілими фотокартками було придбано фондами музею за 10 рублів. На той час було багато свідків цієї війни, але в радянський період цій темі приділялося мало уваги. Тому люди середнього покоління та особливо молодь мало що знають про цю війну навіть у контексті подій на Волині.

- Фото для виставки брали з старих військових журналів та з альбомів військових лікарів, - розповів завідувач художнього відділу Віктор Луц. - Надати фото належний вигляд було досить складно, деякі фото були вицвівшими, папір – пористий, що ускладнювало процес перезйомки та сканування. Деякі фото були дуже маленького розміру, 3 на 4 сантиметри, а на виставку ми робили великий розмір фото. Але років 10-15 тому реставрувати ці фото було б ще складніше, нинішній розвиток техніки зробив процес повернення фото з небуття більш якісним. На жаль, більшість архітектурних пам’яток - храмів, палаців, які були на Волині, були зруйновані під час першої світової вій­ни. Саме такі фотографії дозволяють повернути інформацію про те, що ми мали до цих руйнувань. Роль фотографії в дослідженні історії дуже велика. Скажімо, коли почалася перша світова війна в Британії, був одразу створений фонд фотографії, чого в той час у нас не було.

Щоб виставку змогли відвідати учні учбових закладів Рівного, вона триватиме до жовтня.

31.07.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 31.07.2014p. 
На головну сторінку