Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №669 від 14.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Позиція

"Новоспечені" майданівці

"Новоспечені" майданівці

Таке враження, що зараз на майдані Незалежності у Рівному поселитися може, хто тільки побажає. Для цього багато не потрібно, достатньо біля пам’ятника Шевченку встановити такий-сякий намет, назватися “майданівцем“, і цього, виявляється, цілком досить. Натомість, влада, як на наш погляд, від контролю за головною площею обласного центру, здається, самоусунулась.

Мабуть, більшість рівнян, проїжджаючи або проходячи головною площею міста, помітила зміни поблизу пам’ятника Шевченка, де замість одного малого намету з’явився не свіжий, а бувалий чималий.

Міський голова Рівного Володимир Хомко зізнався, що не має жодного поняття, хто поселився у тому наметі і там живе. Ну це і зрозуміло, адже з певних політичних суб`єктивних причин мер міста не хоче мати справу з тими, хто там живе. Його небажання втручатися зрозуміле. Адже свого часу представники рівненського Євромайдану вимагали його відставки після того, як міський голова заборонив встановлювати намети біля облдержадмінстрації і звернувся навіть через це до суду. Хоча згодом той судовий позов мер забрав, але причини для дорікань у громадських активістів, напевно, залишилися, тому і вступати з ними в суперечку марна справа.

Те, що влада не реагує, не означає, що за тим, що робиться на майдані, не слідкують активні громадяни. Так, громадські активісти у соцмережах висловлюють обурення змінами наметів і вимагають зняти його.

Віталій Примак у 2012 році створив громадську організацію “Молодь ДІЄ”, яка за рік своєї діяльності втілила в життя кілька успішних проектів, зокрема - “Вуличний університет”. Віталій ще 22 листопада, одним із перших, вийшов на Євромайдан та став одним із головних облич рівненського народного спротиву. Так ось, Віталій від цього “нового” намету не лише відхрестився, а й повідомив, що після того, як з держави втік Віктор Янукович, потреба у перебуванні на Майдані в Рівному взагалі відпала. Згадав про свої відвідини рівненського Майдану останнім часом і про те, як нові поселенці, абсолютно невідомі йому, почали виганяти його з “нового” наметового містечка, що викликало в нього підозру в тому, що тепер на майдані поселився невідомо хто.

Як вдалося з’ясувати згодом, нині Майданом керує… мешканець Зарічного Анатолій Полюхович, який назвався сотником із майдану в Києві і головою Майдану в Зарічному. З його слів, він помітив, будучи в столиці, що робота у Рівному занепала. Тому приїхав звідти, щоб посилити Майдан у Рівному, адже, на його думку, робота ще не завершена. Тому потрібно залучати людей до громадської діяльності, щоб разом впроваджувати реформи в області і щоб Рівненщина стала однією з передових в Україні.

Як виявилося, намет вони замінили тим, що стояв під час революції на Майдані у Києві у Маріїнському парку, і хоча він вже не дуже пристосований для проживання, бо пошкоджений, але має більші розміри. А поставили його, щоб більш серйозно працювати – проводити збори, віче, мітинги, більш ефективно допомагати армії.

Як зазначив “сотник”, у них тут близько десятка людей, правда, не всі з них рівняни, є навіть представники з київського Майдану, які приїжджають сюди на ротацію. Жити тут новоспечені мешканці Майдану планують за власний кошт і на пожертви благодійників. Звичайно, що дозволу від органів влади на встановлення наметів вони не брали, адже Майдан вважають безстроковою акцією.

Минулої неділі на рівненському майдані Незалежності зібралося нечисельне віче, на яке прийшли близько сотні рівнян. Організували віче мешканці новоспеченого намету, що й досі стоїть на майдані. Мешканці майданівського намету заявили, що намет повинен залишитися.

- Неважливо, де цей намет стоїть, в Рівному, Тернополі чи Донецьку, важливо, які функції він виконує, - оголосив один із “майданівців” Андрій Герасимчук. - Рівненський Майдан створює координаційну раду з активістів Майдану і небайдужих людей. Запрошуємо журналістів, юристів, адвокатів, які можуть допомогти, але чомусь ніхто не приходить... Напевно, нікому не вигідно…

Ось такі собі “нові майданівці” поселилися в Рівному. Чим це все закінчиться – побачимо, але спостерігати за новою прикрасою майдану - не надто приємне враження і, відверто кажучи, поки що користі від нових поселенців жодної, а ось шкоду вони вже встигли принести, Пошкодивши бруківку поблизу пам’ятника забитими металевими кілками, на яких і тримається намет…

14.08.2014Георгій ПАВЛОВСЬКИЙ



Рівне-Ракурс №10 від 14.08.2014p. 
На головну сторінку