Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №669 від 14.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Знахідка

Археологи знайшли “дзьоб папуги”

Археологи знайшли “дзьоб папуги”

У музеї Пересопницького Євангелія з’явився новий експонат - унікальна булава-клевець 11-12 сторіччя. До цього часу булаву такого типу – з гачком на обуху - археологи в Україні знаходили усього двічі. Бойова частина клевця нагадує форму пташиного дзьоба із молоткоподібним обушком, за що цю зброю в Європі прозвали “дзьоб папуги” або просто “папуга”, а в Росії - “клевец”. За невеликої ваги - 1-1,5 кілограми - клевець завдяки дуже малій площі удару пробивав практично всі обладунки та щити й застрягав у тілі. Доб­ре підходив також для відбивання ударів супротивника. Своєю загостреною частиною клевець нагадує сучасний лісоруб, але з іншої частини булави-клевця знаходиться її плоска частина – булава.

Археологи знайшли цю булаву-клевець у дуже гарному стані, пролежавши не одну сотню літ у землі, вона залишилася практично неушкод­женою. Спочатку булава-клевець була представлена наприкінці червня на 3-му археологічному фестивалі “Русь Пересопницька”. Нині рідкісну знахідку можна побачити серед іншої зброї в експозиції музею культурно-археологічного центру “Пересопниця”.

- Навряд чи знай­дена зброя належала князеві, — прокоментував знахідку директор культурно-археологічного центру “Пересопниця” Микола Федоришин. - Зазвичай, вельможі мали більш декоративні булави. А ось воєначальник цілком міг носити при собі цей клевець.

Усього в Україні є три таких булави з гачком. Одна із них була знайдена на розкопках поблизу Городища у Шепетівському районі Хмельниччини.

14.08.2014Олекса ГОСТРОЗІР



Рівне-Ракурс №10 від 14.08.2014p. 
На головну сторінку