Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №669 від 14.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради фахівця

Хвороби, що загострюються в спеку

Хвороби, що загострюються в спеку

Для людей, які страждають хронічними хворобами, літо - найнебезпечніша пора, оскільки на сонці багато захворювань загострюються.

Харчові отруєння

Найбільша небезпека побутових літніх хвороб - отруїтися несвіжою їжею, а в спеку це дуже просто. Хвороботворні мікроорганізми розмножуються стрімко навіть при температурі +18. Уявіть, яку свистопляску вони влаштовують при +30!

Головне гастрономічне правило у спеку – свіжоприготовлена їжа і умова не зберігати її довго. Так, смажене м’ясо може зберігатися в холодильнику 18 годин, фарш - не більше 12, відварна риба, варені ковбаси, молочні продукти - доба. Якщо змінився колір, запах продукту, - викидайте! Особливо небезпечний вуличний фас-фуд. Термін зберігання смажених пиріжків, біляшів, котлет, сосисок в тісті, чебуреків - три години з моменту приготування.

Розкриті пакети з соком і молоком зберігайте не більше доби. Якщо живете в селі, коров’яче молоко і воду з колонки обов’язково кип’ятіть.

Серцево-судинні хвороби

Сильна спека - найперший ворог людей з серцево-судинними недугами: гіпертонією, стенокардією, вегето-судинною дистонією, ішемією.

Якщо у вас гіпертонічна або ішемічна хвороба, ви перенесли інфаркт або інсульт, не виходьте на сонце в саме пекло. Якщо все ж таки має бути довга дорога – обов’язково захистіть голову і візьміть з собою звичні таблетки.

Гіпертонікам у спеку слід менше пити. За рахунок потрапляння в організм рідини збільшується об’єм циркулюючої крові, а це може привести до стрибка тиску. При серцевих захворюваннях, якщо вага людини 60-80 кг, він повинен пити не більше одного літра на добу. Якщо спека аномальна і людина сильно пітніє - 2 літри, але не більше.

 У спеку серцеві м’язи змушені скорочуватися сильніше і частіше. Та ще з потом людина втрачає багато солей, в тому числі і калію, а його дефіцит призводить до тахікардії - прискореного серцебиття. Для здорової людини це просто спосіб організму підлаштуватися, що не представляє ніякої небезпеки, хоча відчуття при тахікардії малоприємні: серце починає скажено битися, з'являються нудота, слабкість, задишка.

Але якщо у вас хворе серце і стався напад тахікардії, припиніть будь-яке навантаження і присядьте. Сполосніть обличчя і руки прохолодною водою. Закрийте очі і протягом декількох секунд сильно натискайте на очні яблука подушечками вказівних пальців. Максимально напружте м’язи черевного преса або затримайте подих. Це заспокоїть серцевий ритм. Не допомогло - прийміть ліки .

Пам’ятайте: у спеку фізична активність небезпечна - зростає навантаження на серце, може різко стрибнути тиск.

Найнебезпечніший час для людей з серцевими захворюваннями - друга половина дня, коли різко зменшується кількість кисню в повітрі. Так що плануйте всі важливі справи або поїздки в першій половині дня, аби після обіду була можливість відпочити і не перевантажувати організм.

Дотримуйтесь цих рекомендацій, і спеку ви переживете спокійно. А про літо залишаться тільки приємні спогади.

14.08.2014Лікар-методист ОЦЗ Галина Кашпер



Рівне-Ракурс №10 від 14.08.2014p. 
На головну сторінку