Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №672 від 04.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Фотовиставка

Приїхав з США, щоб показати Україну

Приїхав з США, щоб показати Україну

Рівненський фотохудожник Федір Дармокрик, який 12 років мешкає в США, представив рівненському глядачу свою чергову фотовиставку, яка відкрилася 29 серпня в галереї фотоклубу “Час”.

Якщо дві попередні фотовиставки фотомайстра переважно відображали погляд на сполучені штати, то нинішня експозиція в більшості представляє портрети українців. Фотохудожник каже, що кожного разу, приїжджаючи в Україну, він бачить щось нове. Цього разу його вразив шалений дух патріотизму українців, і це милує око, адже американці теж виборювали незалежність із зброєю в руках і більш за усе цінують свій прапор та національну ідею свободи.

Ідею чергової виставки фотографу подав рівненський фотохудожник Олександр Майструк. Колеги з обласної спілки фотохудожників, яку свого часу очолював Дармокрик, підтримали ідею “персоналки”. Цього разу Дармокрик вирішив зробити виставку портретів, зроблених в Україні за останні 3роки, додавши кілька сюжетів із США, Чехії та Польщі. Є в експозиції і кілька фото відзнятих ще у минулому сторіччі на фотоплівку і надруковані в ручну. Отже, можна порівняти сучасні технології друку із так званим “ручним фотодруком”, який проводився на власноруч змайстрованому Дармокриком фотозбільшувачі. Крім того, можна порівняти, якими рівняни були років 20 тому. Усього в експозиції представлено 106 фото.

- Федір Дармокрик стояв у витоків фотографічного руху на Рівненщині, – розповідає голова спілки РОНСФХУ Єдуард Хитрий. - Він був у когорті перших фотоаматорів, таких як Леонід Латті, Олег Зеневич, Микола Демченко. Спершу фотоаматори збиралися на лавочках біля приміщення колишнього будинку піонерів - в центрі міста. Згодом перші фотоклубівці переїжджали з будинку вчителя до ДК “Хімік”, потім - до підвалу біля Ринку, і нарешті - в колишнє бомбосховище на вулиці Соборній, 15, де нині і проходить ця фотовиставка.

Створений фотоклуб “Час” мігрував із приміщення в приміщення, та з часом, завдяки досягненням рівненських фотомитців та перемогам на конкурсних фотовиставках, став відомим в Україні та за її межами.

Для багатьох молодих фотографів це вже історія. Завдяки цьому руху нині місто Рівне вважається фотографічним містом.

Є на виставці фото у стилі “Ню”, кілька десятків років тому відзняті у Тараканівському форті. Це були перші сміливі спроби фотографувати оголену натуру, які могли привернути увагу певних державних органів. Є на виставці старі фото людей, які вже подорослішали або взагалі пішли у інший світ. Скажімо, тут є портрет відомого рівненського письменника та фотожурналіста Кіма Закалюка, який був активним членом фотоклубу, та мешкав в під’їзді, де зараз знаходиться фотоклуб “Час”.

Федір Дармокрик - дуже гарний портретист, якому чудово вдаються як жіночі образи, так і чоловічі характерні портрети. А ще Федір, завдяки іскрометному гумору, завжди поліпшує настрій колег та фотомоделей, які з ним спілкуються. Він дотепний і влучний як у власних висловах так і у фотосюжетах.

- Коли щороку приїжджаю з США в Рівне, то бачу нових фотомитців, які роблять виставки, і це дуже добре. Тому робити тут чергову фотовиставку було трохи лячно, а раптом мене вже й не пам’ятають! Але саме тому колеги і порадили зробити чергову фотоекспозицію – щоб не забували стару школу.

Матеріалу було достатньо, тільки довелося відібрати, що представити - “Пейзажі” або “Портрет”. У зв’язку з тим, що нині країна переживає складний період, мені захотілося представити портрети людей наших сучасників. Тут є люди, які творили історію України на початку років Незалежності, а також представлені молоді обличчя тих, хто нині виявляє неабиякий патріотизм. Якщо комусь сподобаються фотографії, їх можна придбати, а виручені гроші пі­дуть на благодійний фонд.

04.09.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 04.09.2014p. 
На головну сторінку