Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №673 від 11.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради фахівця

Гриби не лише смачна їжа, а й ліки

Гриби не лише смачна їжа, а й ліки

Про користь грибів як продукту харчування говорити багато не потрібно, адже недарма їх називають “рослинним м’ясом” - через великий вміст у них білка. Ці лісові дари в Україні здавна вважалися їжею, дарованою Богом. А ще вони найбільше відповідають нормам раціонального харчування.

Через низьку калорійність, незнач­ний вміст вуглеводів і корисних жирів, зас­воєння яких досягає 95%, навіть при переї­данні нам не вдасться погладшати, не кажучи про ожиріння. Більшість із нас вважає білий гриб найсмачнішим. Але не кожний знає про його інші корисні властивості. Приміром, про те, що він містить набір усіх вітамінів та мікроелементів, потрібних людині. Особливо цінні вітаміни А та Е – для профілактики пухлинних захворювань. Білий гриб багатий на вітамін Д, який потрібний нам для профілактики остеопорозу, зобу. А оскільки цей вітамін у складі гриба міцно пов’язаний з білком, він легко засвоюється, що дуже важливо для лікування згаданих недуг.

Також білий гриб багатий на селен (пот­рібний для профілактики та лікування (онкозахворюваннь), калій (цілющий для серця) і кальцій (він забезпечує здоров’я кісток, суглобів, нормалізує рівень гемоглобіну), і навіть містить фітогормон росту.

Білий гриб спри­яє розсмоктуванню холестеринових бляшок, запобігає утворенню й розвитку злоякісних та доброякісних пухлин. Рибофлавін, що міститься в білому грибі, нормалізує функцію щитоподібної залози, сприяє регенерації шкіри, росту волосся та нігтів.

Не можна забувати і про “рідні” гриби, які здавна збирали наші діди – прадіди. Наприклад, опеньки. Опеньки багаті на фосфор, кальцій, (за їх вмістом ці гриби можуть конкурувати навіть з рибою), нат­рій, залізо, магній, особливо цінні цинк і мідь, які мають кровотворні властивості. В опеньках також містяться вітаміни В, С, Е. Споживання цих грибів нормалізує роботу підшлункової залози, показане за наявності в організмі кишкової та стафілококової паличок.

Однак у кожного виду грибів є свої переваги, а деколи і недоліки. Якщо не збирати сумнівні гриби, пропускати старі і трухляві, то про отрує­ння говорити дарма.

Проте варто пам’ятати, що їстівні гриби, навіть доб­ре приготовленні, можуть спричинити загострення недавно перенесених або хронічних захворювань (гепатиту, ентероколіту холециститу). Можуть виникнути проблеми із шлунком або печінкою – це досить важка і недіє­тична їжа.

Тому не слід ризикувати і включати у харчовий раціон гриби дітям, вагітним жінкам, матерям-годувальницям, а також хворим на цукровий діабет.

11.09.2014Лікар-санолог ОЦЗ Валентина Копель



Рівне-Ракурс №10 від 11.09.2014p. 
На головну сторінку