Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №253 від 17.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Прем’єра

Той, хто розбудив кам’яну державу

Той, хто розбудив кам’яну державу

У Рівному презентували документально-художній фільм про колишнього лідера НРУ В’ячеслава Чорновіла, який трагічно загинув навесні 1999 року.

Режисер і сценарист фільму Володимир Онищенко (на фото) на прес-конференції розповів, що весною цього року йому зателефонував відомий актор Євген Паперний й повідомив про задум НРУ зняти фільм про їх колишнього лідера. Майже відразу ж у голові виник сценарій, як правильно відтворити образ відомого політичного діяча України початку 90-х років минулого століття. В основу фільму вирішили покласти відому українську казку “Кам’яна держава”, яка майже відтворює долю Чорновіла. Спочатку планували зняти фільм на 30 хвилин, згодом тривалість зросла удвічі. Врешті-решт, фільм триває 1 годину 40 хвилин.

- У стрічці грає 5 професійних акторів, - розповів режисер. - Для нас було головне зобразити не схожість з В’ячеславом Чорновілом, а його сутність. Зйомки тривали чотири місяці й закінчилися 14 липня. З 16 липня ми поїхали у тур по Україні. Спочатку вирушили у східні області, центральні, південні, а потім - і в західні. 21 серпня відбудеться презентація у Києві. Якщо коротко сказати про наш творчий доробок, то це фільм про кохання. У нас немає смажених фактів, трун, похоронів, ні його синів - Тараса та Андрія. Мінімум діалогів та максимум музики. До речі, у Севастополі фільм дивилися й російські офіцери. Один з них після перегляду стрічки підійшов до мене й сказав: “Вы меня убедили”.

До речі, фільм не буде транслюватися на Першому національному телеканалі. Причина відмови - кінострічка ні що інше, як реклама Народного руху України.

- Як на мене, це не дивно, що нам відмовили, - зазначив Володимир Онищенко. - Прес-конференцію Януковича вони показали повністю, а фільм не захотіли. Недарма ж прес-секретар нашого прем’єра саме з цього телеканалу. Я ж хочу сказати, що я заангажований не НРУ, а Україною. Тому фільм можна лише переписати. Якщо аналізувати кількість людей, що відвідали прем’єру, то найменше глядачів було у Донецьку - 25, у Львові ж прийшло понад тисячу. І це при тому, що зал вміщував лише 800 чоловік. Люди сиділи тихо, сміялися і схлипували саме там, де треба. Це була найкраща публіка.

17.08.2006Володимир ПОПИК



Рівне-Ракурс №10 від 17.08.2006p. 
На головну сторінку