Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №676 від 02.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Про економіку

Зарплати українців можна індексувати вже сьогодні

Зарплати українців можна індексувати вже сьогодні

В “Опозиційному блоці” впевнені: зарплати і пенсії українців потрібно індексувати, щоб захистити людей від зубожіння

Один з лідерів “Опозиційного блоку” Наталія Королевська закликала уряд негайно погасити заборгованість з виплати заробітних плат.

Ситуація на ринку праці в нашій країні стрімко погіршується. Все більше ознак того, що в Україні знову наступив 2009 рік, коли в розпал світової фінансової кризи реальний ВВП України впав на 15%.

Згідно з офіційними даними Держкомстату, тільки в серпні заборгованість зросла на 31,3%, а з початку року - на 89,2%.

Влада пояснює зростання заборгованості “проблемами з війною”.

До вересня заборгованість з виплати зарплат в країні виросла на 54%. Сьогодні українцям уже “заборгували” 1,5 млрд гривень. При цьому, в Донецькій області заборгованість зросла на 100,5%, в ​​Луганській - на 287,5%.

Але звідки взялася заборгованість у Чернівецькій (зростання на 46%), Запорізькій (на 20,7%) та Волинській (на 17,6%) областях? Війни там немає, вся відповідальність за накопичення боргів повністю лежить на уряді.

У катастрофічному становищі опинилися, перш за все, бюджетники. Та й приватний сектор, який не залежить від бюджету безпосередньо, несе втрати.

Багатьох фактично змушують трудитися даром, відправляють в примусові відпустки, а потім викликають на безкоштовну роботу. А у цих людей теж є сім’ї, їх треба годувати!

Королевська, від імені “Опозиційного блоку”, зажадала від уряду негайного проведення індексації зарплат і пенсій на 40%. Це не популізм чи примха опозиції. Це питання фізичного виживання багатьох наших співвітчизників.

Гривня цього року вже знецінилася на 68%. Тобто невиплати зарплати бюд­жетникам посилилися ще й тим, що все подорожчало.

Ще гірша ситуація у звичайного пенсіонера. Пенсія якою була, такою і залишилася. Уряд Яценюка виконав обіцянку МВФ її не піднімати. Але ціни то виросли!

Допомогти громадянам України можна тільки одним способом. По-перше, припинити війну і почати відрод­жувати промисловість, економіку, ті сфери, які дійсно наповнюють бюджет. Це те, чим дуже не любить займатися нинішній уряд!

А по-друге, оживити економіку фінансами через збільшення купівельної спроможності громадян. Для цього доходи громадян повинні не скорочуватися, а зростати.

Так хіба було б несправедливим, якби держава запустила механізм компенсації “схудлих” зарплат і пенсій, як це пропонує Наталія Королевська?

02.10.2014



Рівне-Ракурс №10 від 02.10.2014p. 
На головну сторінку