Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №678 від 16.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Презентація

Юрко Журавель - продовжувач ідей Ніла Хасевича

Про те, що Ніл Хасевич - активний громадський і політичний діяч, член ОУН і УГВР - відомо багатьом. Але чомусь мало хто нині згадує, що наш земляк був ще й талановитим художником. Мистецтвознавцю Любові Крайлюк у своєму науковому дослідженні вдалося показати Ніла Хасевича як постать європейського та світового масштабу з точки зору образотворчого мистецтва.

У Галереї європейського живопису “Євро-Арт” відбулася презентація нового дослідження про Ніла Хасевича - книги “Візуальний паспорт українського виз­вольного руху”. Завдяки цій книзі читачі зможуть дізнатися, як і чому Ніл Хасевич творив особливий візуальний світ – світ українського духу і незламності.

Упродовж тривалого часу авторці довелося збирати графічну спадщину художника та аналізувати її у контексті розвитку українського мистецтва ХХ сторіччя. У книзі “Ніл Хасевич в українському мистецтві” Любов Крайлюк масштабно подає творчу особистість митця, жанрову та тематичну спрямованість його графічних робіт, визначає художньо-естетичний рівень творів.

Талановитий і неординарний хлопець із поліської глибинки мав обмежені фізичні можливості, але завдяки наполегливості, волі і великому бажанню вчитися, закінчив Варшавську Академію прикладних мистецтв і став великим художником. За глибиною таланту його порівнюють із корифеями українського мистецтва - Юрієм Нарбутом, Василем Кричевським, Іваном Трушем. Його роботи лягли в основу збірки “Графіка в бункерах УПА”, в 1951 році потрапили до делегатів Генеральної Асамблеї ООН та іноземних дипломатів.

- Ніл Хасевич - це багатопланова особистість, – розповідає автор книги Любов Крайлюк. - Більшість наукових та історичних досліджень висвітлюють його як політичного діяча. Як художника, Ніла Хасевича вперше досліджував Роман Яців, якому пощастило спілкуватися із його родичами, що мешкали у закордонній діаспорі. Мені ж довелося досліджувати творчість Ніла Хасевича з розпорошених даних про нього - в архівах, книгозбірнях. Найвагомішим його художнім здобутком стала серія екслібрисів “Альбом дереворитів”, ця серія принесла йому міжнародне визнання. За серію гравюр, виконаних на дереві, Ніл Хасевич отримав 3-ю премію на конкурсі дереворитів у Варшаві. Творчість Ніла Хасевича знайшла своє продовження і нині, під час “Революції гідності” на так званому “Мистецькому майдані”. Наш рівненський музикант та художник Юрко Журавель у серії своїх карикатур певною мірою продовжив творчість Ніла Хасевича. Тому можна стверджувати, що в нас на Рівненщині є якась історична закономірність, в якій з’являються рівнозначні для історії країни художники. Це говорить про те, що творчість Ніла Хасевича знайшла своє продовження й сьогодні.

16.10.2014Олекса ГОСТРОЗІР



Рівне-Ракурс №10 від 16.10.2014p. 
На головну сторінку