Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №678 від 16.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Будьте здорові

Чим догодити печінці

Чим догодити печінці

Щоб оздоровити печінку, яка є лабораторією для вироблення важливих для всього організму речовин, достатньо уникати надмірностей і регулярно слідувати простим порадам.

Щодня намагайтеся випивати 8 склянок чистої фільтрованої води. Це дієвий і простий спосіб полегшити виведення продуктів обміну з організму.

Ще краще починати день зі склянки води, в яку додати трохи соку лимона (якщо вам це дозволяє здоров’я). Лимон стимулює діяльність печінки. Його кислота сприяє виробленню жовчі, яку можна назвати транспортом, що вивозить з організму продукти розпаду. Печінку відновлює рослинна їжа. Їсти слід більше зелених салатів, буряків, моркви, всіх видів капусти, від звичної білоголової до кучерявої руколи. Додавайте ці овочі в раціон як мінімум двічі на день. Не уникайте часнику та цибулі: в них, як і в брокколі, міститься сірка, потрібна для стимуляції діяльності печінки.

Час від часу необхідно масажувати ділянку нижче правого підребер’я, де міститься печінка й жовчний міхур. Це допоможе поліпшити кровообіг та обмін речовин у цьому органі.

Особливо важко печінка реагує на алкоголь, наркотики, знеболювальні. Навіть малі дози можуть завдати величезної шкоди, якщо приймати їх регулярно. Для нормальної роботи печінки потрібно чимало поживних речовин. Не забувайте періодично прий­мати якісні мінеральні додатки та полівітаміни. Нес­тача навіть однієї потрібної речовини може вплинути на природні процеси детоксикації. Пам’ятайте про “зелену аптеку”. Молочний чортополох (розторопша), куркума та кульбаба чудово захищають печінку. Куркуму можна купити в магазині у відділі приправ чи на базарі.

Мінерали потрібні для нормальної детоксикації печінки.

Стежте, щоб вони надходили в організм разом із продуктами харчування.

Особливо важливі

для печінки:

- Магній (пшеничні висівки, кунжут, гарбузове насіння, соняшникове насіння, всі види горіхів, гречані, вівсяні, рисові крупи, соя, горох, квасоля);

- Кальцій (кунжут, усі види горіхів, молочні продукти, особ­ливо бринза й тверді сири, бобові, базилік, зелень петрушки, капуста тощо);

- Калій (яблучний оцет, мед, пшеничні крупи, сухофрукти, морква, кабачки, огірки, банани й практично всі овочі та фрукти);

- Мідь (пшоняні, гречані, вівсяні крупи, макарони із твердих сортів пшениці, яловича печінка, печінка тріски);

- Натрій (морська капуста, морепродукти, яйця);

- Залізо (сушені білі гриби, печінка свиняча, пивні дріжджі, морська капуста, гарбузове насіння, какао, гречані крупи, халва);

- Цинк (пшеничні висівки, печінка яловича, дріжджі сухі, кунжут, насіння гарбузове, яловичина тушкована та ін.);

- Селен (почищені зернові культури, борошно грубого помелу, пшеничні висівки, пророслі зерна пшениці, кукурудза, помідори, гриби, морепродукти, сирні субпродукти, яєчний жовток, цибуля, часник тощо);

- Марганець (усі види горіхів, шпинат, буряк, абрикоси, гриби, печінка, часник).

16.10.2014Лікар-санолог ОЦЗ Валентина Копель



Рівне-Ракурс №10 від 16.10.2014p. 
На головну сторінку