Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №687 від 22.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Думки з приводу

Що рік бюджетний нам готує?

Що рік бюджетний нам готує?

Ще ніколи бюджет на наступний рік не був такою популярною темою для обговорень у суспільстві як цього року. Державний бюджет, ще не бачили, навіть, у Верховній Раді, але коментарів уже достатньо. Свою точку зору на те, що очікувати обласному центру в майбутньому році ми поцікавилися у міського голови Рівного Володимира Хомка.

- Це буде найважчий бюджет за всю історію Незалежної України. Скорочення витрат обіцяють в усіх галузях. Зрозуміло, можна не годувати безкоштовно в школах дітей, не ремонтувати дороги та дахи, примусити батьків платити за відвідини дітьми ПДМу (на утримання якого з міського бюджету щороку виділяється сім мільйонів гривень) та ДЮСШ. Однак, наскільки подібна економія доцільна.

Рівень життя людей стрімко погіршується. Лише через девальвацію гривні у нинішньому році реальні доходи громадян впали ледве не вдвічі. Тому за таких умов нинішні бюджетні новації будуть надто непопулярними в суспільстві. На мою думку, сьогодні найменш сприятливий час для проведення реформ за всі двадцять три роки існування Держави. Навіть, їхні палкі прихильники це дуже швидко зрозуміють.

Для прикладу, реформи в галузі ЖКГ дуже потрібні. Однак їх необхідно було розпочинати хоча б у 2004 році і проводити крок за кроком. Сьогодні ж, коли керівництво “Нафтогазу” говорить про економічно обґрунтовані тарифи на газ і обіцяє врази підняти його вартість для населення, потрібно задати питання – чи зможуть фізично збіднілі родини платити за новими цінами? Чи не станеться таке, що людям, після оплати “комуналки”, не залишиться грошей, навіть, на найелементарніше – харчі, які, до речі, теж дорожчають ледве не щодня.

Я ніколи не був противником реформ, але сьогодні розумію, влада, в першу чергу центральна, повинна в цей найскладніший момент думати про тих наших громадян, кому найважче. Інакше ми ризикуємо тим, що мільйони українців опиняться за межею виживання. Дуже б хотілося, щоб цього не сталося і наше суспільство пройшло цей період “турбулентності” з найменшими втратами…

22.12.2014Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 22.12.2014p. 
На головну сторінку