Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №687 від 22.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Прем'єра

Сильніше, ніж зброя

Сильніше, ніж зброя

Минув рік з початку перших подій Революції Гідності і хто як не митці взмозі відобразити ці події та з перших вуст представити їх світу. 10 грудня в кіно палаці “Україна” відбувся прем’єрний показ повнометражного документального фільму “Сильніше, ніж зброя” виробництва творчого об’єднання “Вавилон 13”.

Фільм був приурочений до першої річниці від початку Революції Гідності, а перший показ відбувся 27 листопада у Києві. Крім Рівного фільм “Сильніше, ніж зброя” вже презентували у багатьох містах України, серед яких Одеса та Львів. У планах знімальної групи показати його закордоном - у США, Канаді та Великобританії. В Рівному зал кіно-палацу був заповнений вщент, глядач мав змогу з ностальгією подивитися на події очима команди, яка складалася з 70-ти людей які були причетні до його створення та працювали на добровільних засадах. У прокаті фільм з’явиться з 22 січня 2015 року.

Під час прем’єрного показу глядач побачив окремі періоди розвитку подій в хронологічному порядку на Майдані та на Сході України. Крім масових сцен у фільмі присутні і окремі колоритні персонажі – прості люди, які брали участь у подіях. Однак не всі ці персонажі підтримували сторону Майдану. Крім історій майданівців режисери показали й іншу точку зору - людей яким ці події були байдужі, або навіть викликали протест – “мовляв навіщо було робити революцію і так усе було добре”. В кадрі також з’являється напівзруйнований будинок в якому виріс екс-президент Янукович у Єнакієво.

Частина фільму присвячена репортажу бійців “кіборгів” з Донецького аеропорту. Фільм завершується розповіддю бійця добровольчого загону “Азов”, який був “засланим козачком” в рядах ДНР, а коли його розсекретили - відчув на собі тортури і перебував за крок від розстрілу. Окрім того, сепаратисти дізналися, що його справжнє прізвище - Ярош (випадково збіглося з прізвищем лідера “Правого сектора”) і це їх ще дужче розлютило, суттєво ускладнивши його перебування в полоні. Після повернення з завдання хлопець обіцяв одружитися на дівчині Ользі, але каже, що перше, що зробив після полону – повернувся в зону АТО.

- На Майдані я почав знімати з 1 грудня, а до цього просто ходив туди, як усі, та спостерігав за подіями, - розповідає один із режисерів фільму Костянтин Кляцкін. - Багато моїх колег так само почали зйомки тільки після побиття студентів. Цей факт став певним каталізатором, митці зрозуміли що події треба фіксувати. В зйомках брали участь усі – студенти початківці і маститі оператори. Ми зібрали необхідну нам апаратуру в складчину – колеги приносили мені відеокамери, мікрофони інше обладнання. Наші оператори були затримані в Криму, де тиждень просиділи в підвалі. І коли у цьому підвалі їх допитували козаки, один з них приставив до скроні оператору пістолет сказав: “Твоя відеокамера сильніша за нашу зброю”.

- Європейський кіноринок дуже зацікавлений висвітлити ці події з перших вуст, –продовжила розповідь представник відділу дистрибуції кіно об’єднання “Вавилон 13” Олександра Братищенко. - В Європі та США є наші представники, які в змозі представити фільм широкому загалу. Для цього фільм треба перекласти іноземними мовами.

Назва фільму “Сильніше, ніж зброя” виникла, коли один із операторів об’єднання “Вавилон 13” - Ярослав Пілунський, виходець із Севастополя, поїхав туди до батьків, де його взяли в полон й хотіли розстріляти. Під час чергового допиту один з “козачків” дістав пістолет, приставив до скроні полоненого і сказав, мовляв я тебе ненавиджу тому, що твоя відеокамера сильніша за нашу зброю. Отже команда творчого об’єднання “Вавилон 13” із виходом фільму “Сильніше, ніж зброя” довела, що війна має ще й інформаційну лінію фронту, а українські митці справжні бійці, які протистоять ворогам нашої держави.

22.12.2014Олексій Потянок



Рівне-Ракурс №10 від 22.12.2014p. 
На головну сторінку