Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №687 від 22.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Будьте здорові!

Топ - 5 засобів від застуди та грипу

1. Займатися спортом і медитацією. Американські вчені вважають, що медитація і прості фізичні вправи чудово допомагають в профілактиці застудних захворювань.

Фахівці провели експеримент: 149 добровольців розділили на три групи - учасники першої групи два місяці регулярно медитували, другої - бігали підтюпцем, а третьої - жили як звичайно.

У підсумку у любителів медитації і спортсменів симптоми застуди та грипу виявлялися відповідно на 76% і 48% рідше, ніж у їхніх колег по експерименту з третьої групи. А ще учасники першої групи видужували швидше.

2. Налягати на цинк

Британські вчені проводили цей експеримент протягом 30 років - всього близько півтора десятків дослідів. Учасники щодня приймали таблетки, що містять цинк. В результаті у «піддослідних» скорочувалася тривалість застудних захворювань, і переносили вони недугу набагато легше, ніж ті, хто приймав плацебо. Можна спробувати замінити таблетки, що містять цинк, на продукти, у складі яких теж є цей мікроелемент: дріжджі для випічки, кунжут, насіння - гарбузові і соняшника, відварні курячі серця, відварна яловичина і яловичий язик, м’ясо індички, яєчний жовток, волоські горіхи і арахіс.

3. Пити відвар жимолості

Лікувальними властивостями володіють квітки, стебла і ягоди цієї рослини. Наприклад, у Китаї відвар жимолості застосовують для профілактики і лікування вірусних захворювань вже не одне століття. І ось вчені Нанкінського університету вирішили перевірити дослідним шляхом, чи дійсно жимолость настільки ефективна, як вважали їх предки. Виявилося - так! Під час заварювання жимолості виділяються молекули, які допомагають організму боротися з вірусом грипу. Учені навіть назвали відвар з цієї рослини «пеніциліном для вірусів».

4. Приймати вітамін С

Нещодавно в наукових колах з’явилася версія, що чудодійні властивості вітаміну С в профілактиці і лікуванні застуди сильно перебільшені. Але фінські вчені з університету Хельсінкі провели нове дослідження і відновили справедливість. У результаті їх експерименту з’ясувалося, що регулярний прийом вітаміну С допомагає скоротити середню тривалість застуди у дорослих на 8%, а у дітей - на 18%.

5. Спати не менше 8 годин

Якщо людина спить менше 7 годин на добу, то небезпека захворіти застудою для нього різко підвищується. До такої думки дійшли вчені з університету Карнегі-Меллон (США). Вони вважають, що відсутність повноцінного сну послаблює імунну систему і здатність організму протистояти вірусам. Люди, чий сон становив менше 7 годин, хворіли в 5 разів частіше, ніж ті, хто спав більше 8 годин.

22.12.2014Головний лікар ОЦЗ Микола Юзвенко



Рівне-Ракурс №10 від 22.12.2014p. 
На головну сторінку