Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №687 від 22.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Кероб

Кероб

Кероб - це порошок, який використовується в кондитерських виробах. Він дуже схожий на шоколад і застосовується повсюдно, як замінник какао. У ньому, проте, на відміну від шоколаду немає багатьох шкідливих для здоров’я людини речовин. З Кероб можна робити напої, додавати в коктейлі, він добре піниться. Особливо в цукерки, кондитерські креми і випічку.

Кероб за зовнішнім виглядом схожий на какао порошок, але має трохи інший колірний відтінок. На смак дуже сильно нагадує какао, але відмінність все ж є. Кероб солодше, не має гіркоти, на смак, як какао з цукром. Запах слабкий, теж сильно нагадує шоколадний. У кондитерські вироби його можна додавати багато, не боячись зіпсувати смак.

На відміну від шоколаду боби ріжкового дерева не містять тонізуючі речовини, такі як кофеїн і теобрамін. Психостимулятори - це те, за що ми так любимо шоколад, і що викликає сильну прихильність до нього.

Кофеїн має на організм легку стимулюючу дію, покращує працездатність, рефлекси і допомагає сконцентруватися. Викликає почуття натхнення і активність, зменшує втому і сонливість. Однак великі дози кофеїну пригнічують нервові клітини , викликають перезбудження і призводять до виснаження.

Теобрамін, також як і кофеїн - алкалоїд, психостимулятор. Взагалі речовина отруйна . Для людини кількість, що міститься в шоколаді не є небезпечною, а для тварин, особливо кішок і собак з уповільненим метаболізмом, смертельно небезпечно.

Крім цього кофеїн викликає в мозку різкий викид дофаміну , гормону щастя, що допомагає знизити стрес і депресію, підвищує настрій і оптимізм. З часом цей стан викликає залежність.

У керобі відсутні кофеїн і теобрамін , саме тому кероб особливо корисний людям, схильним стимулювати себе шоколадом та іншою смачною їжею в періоди депресії і життєвих негараздів. Використання керобу допоможе урізноманітнити меню різними смаколиками, в той же час уникнути навантаження на ЦНС і різких стрибків настрою.

Кероб не викликає побічних дій, як від кофеїну - неспокою і нервозності. Тому кероб корисніше шоколаду, особливо вагітним і годуючим жінкам, і всім людям, які піклуються про своє здоров’я.

Кероб корисніше шоколаду ще й тому що він не викликає алергії. Як відомо, какао боби містять багато шкідників, які нерідко потрапляють в порошок при помелі бобів, використовуються і пестициди. Алергенів і компонент фромамін, який теж є в шоколаді.

У керобі багато вітамінів, вітамін А, Вітаміни групи В, вітамін Д, мінералів, кальцію, фосфору, калію, магнію.

Містить багато клітковини.

Майже не містить холестерину і жирів, більше вуглеводів і кальцію.

Не вимагає додавання цукру, на смак вельми солодкий. Немає в ньому і консервантів, підсилювачів смаку, як в шоколаді.

На відміну від кофеїну не вимиває кальцій, не надає сечогінного впливу.

Нейтралізує, допомагає виводити токсини з організму.

Добре позначається на стані шкіри, не викликає появи прищів і вугрової висипки (за рахунок відсутності в складі щавлевої кислоти).

Надає пом’якшувальну вплив на ШКТ.

Зростає дерево Кероб в країнах Середземного моря. Там, де жаркий сухий клімат. Назв у нього багато: Ріжкове дерево, Іоанов хліб, Царгородські ріжки, а в Стародавній Греції носив ім’я «єгипетська фіга». Назва заходи дорогоцінних каменів КАРАТ, також пов’язане з бобами дерева кероб - гладкі, абсолютно ідентичні за розміром і вагою, їх використовували як гирі.

Основні постачальники Керобу - Іспанія, Італія, Кіпр. Кращий привозять з Кіпру та Іспанії. Порошок Кероб отримують, перемелюючи сирі або обсмажені стручки. Сирі стручки не смачні, їх зривають і підсушують на сонці, так вони стають солодкими.

Порошок Кероб можна використовувати для приготування напоїв (наприклад збиваючи коктейлі з мигдальним молоком), морозива, шоколадних йогуртів. Відмінно додавати в печиво, коржі, креми та присипання. А також в домашні цукерки та трюфелі.

Перед додаванням в кулінарії порошок Кероб потрібно просівати через сито, щоб відсіяти великі грудочки і зробити його повітряним.

22.12.2014



Рівне-Ракурс №10 від 22.12.2014p. 
На головну сторінку