Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №254 від 23.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сьогодення Збройних сил

Жінки - в армію!

Жінки - в армію!

Жінки сьогодні масово йдуть в армію. Лише за останні два місяці у військові частини Рівного прийшло служити двадцять жінок. І це відбувається в той час, коли чоловіки неохоче укладають контракти на військову службу. Чому так?..

За словами відповідального виконавця 2-го відділення призову, молодшого сержанта Олени ГУТНІК, основний контингент рівнянок, що бажають поповнити військові частини Рівного - одинокі матері та молоді дівчата, які, закінчивши вуз, не можуть знайти роботу за фахом або просто - за покликанням душі - хочуть служити у Збройних силах України. От і йдуть у військкомат, де їх направляють у військові частини переважно на посади операторів-телефоністок, телефоністок, радіотелефоністок, писарів-діловодів. Сьогодні рівнянки успішно поповнюють військові частини А1671 та А1548 обласного центру. І, здається, їм непогано служиться, хоч і зарплата невисока - від 500 гривень. Адже, не секрет, у військових є безліч привілеїв.

- Пані Олено, а чи кожна жінка, маючи лише бажання, може поповнити лави військової частини?

- Так, але для цього потрібно мати вищу або середню спеціальну освіту. Вік - до сорока років. Раніше жінок, які мали дітей дошкільного віку, не брали на контрактну військову службу. Сьогодні - це можливо, однак, на розсуд командирів частин.

- Ви згадували про привілеї, які передбачені для військослужбовців. У чому вони полягають?

- З наступного року передбачається підвищення зарплатні для військовослужбовців. Та не лише оклад є стимулом для військової служби. Військові отримують безкоштовне медичне обслуговування, повноцінну відпустку з виплатою оздоровчих, забезпечуються державним страхуванням, у перспективі - житлом, пільгами при вступі до ВНЗ України тощо.

- Чи активно рівняни підписують контракт на службу у відомій 30-ій окремій механізованій бригаді, що дислокується в Новоград-Волинському?

- Не настільки активно, як би хотілося, але, підписують. Можливо, їх стримують тимчасові житлово-побутові незручності, які зараз є в Новоград-Волинському, або відносно невеликий оклад. Однак, ось-ось завершиться ремонт гуртожитків, що будуть здаватися під квартири. У майбутньому планується будівництво військового містечка, де контрактників будуть забезпечувати житлом.

Сьогодні рядовий контрактник 30-ї окремої механізованої бригади отримує 600 і більше гривень. Крім того, саме там готують військових до служби в миротворчих формуваннях. Нещодавно було відправлено першу партію миротворців у Югославію (зарплата - від 400 доларів).

- А як же бути з обов’язковою строковою службою? - запитую вже у військового комісара Рівненського міського комісаріату, підполковника Дмитра ОКСЕНЮКА:

- Її поки що ніхто не відміняв, - говорить підполковник. - Сьогодні триває підготовка до осіннього призову. Юнаки, яким виповнилося 18 років, повинні з’явитися у військкомат. З вересня почнемо пошук симулянтів (минулого року було виявлено 673 рівнян, які намагалися ухилитися від строкової служби). Переконаний, що з часом Міністерство оборони зовсім відмінить строкову службу і запровадить винятково контрактну - задля формування більш професійної армії. Служба за контрактом у Збройних силах - майбутнє армії України. Однак, поки що - це питання часу.

23.08.2006Ольга ДОЛЯ

Як інформує офіційний сайт Збройних сил України, військовослужбовці експериментальних військових частин мають суттєві пільги при вступі до Харківського університету Повітряних сил, Житомирського військового інституту радіоелектроніки, Севастопольського військово-морського інституту, Військового інституту телекомунікацій та інформатизації НТУ “Київський політехнічний інститут” та Полтавського військового інституту зв’язку. При цьому кожен із них має підписати контракт на військову службу ще на п’ять років після закінчення навчання.



Рівне-Ракурс №10 від 23.08.2006p. 
На головну сторінку