Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №690 від 19.01.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Страсті базарні

Страсті базарні

Перша половина січня традиційно в нас є часом свят – Новий Рік, Різдво, Старий Новий рік, Василя. Всі вони відмічаються активно і тому особливих новин в цей час немає. Нинішній рік став виключенням. Скандали в Рівному розпочались з коляд. На початку тижня ціла делегація торговців, що працюють біля ринку “Моріон” прийшла до міськвиконкому з вимогою не виганяти їх з робочих місць.

Міський голова запросив людей у конференц-залу для розмови, а вони йому заколядували, після чого Володимир Хомко пообіцяв, що не вижене торговців із їхніх робочих місць на ринку.

- Нікому ми тієї вулиці віддавати не будемо, - запевняє “пікетувальників” Володимир Хомко. – По ринку “Моріон” відкрили дві кримінальних справи, через це я не підписав з ними угоду, термін якої закінчився у грудні, але торговців чіпати не збирався. - По ринку “Моріон” закінчилося моє розпорядження у грудні і я його не продовжував з декількох причин. По-перше, саме розпорядження є незаконним, і зараз прокурор просто закрив на це очі, але торгівля на цій вулиці є незаконна, бо вулиці мають бути проїжджими. Однак, головна проблема у тому, що гроші  йдуть не у кишені торговців чи міста, а власникам ринків. Я пропоную створити громадську організацію, до якої увійдуть самі торговці, і вони самі визначать потрібну плату. Раз ми його здали в оренду, то там повинно бути прибране сміття, сніг, посипано піском, але ніхто на цьому не повинен заробляти. Компетентні люди порахували скільки грошей власник ринку заробляє на вуличних торговцях, і за його словами – багато.

- Мене це категорично не влаштовує. Ці гроші можуть бути використані на потребу самих торговців або держави. Потрібно, щоб ви створили свою громадську організацію і самі відповідали за свої гроші. Над вами не повинно бути заробітчан. Ви заколядували, я вам відповів. Ви там будете точно торгувати, принаймні поки я міський голова. Спіть спокійно.

Насамкінець Володимир Хомко запевнив людей, що виганяти їх ніхто не буде.

Автор вирішив дізнатися точку зору іншої сторони і завітав до адміністрації ринку “Моріон”, де зустрівся із власником підприємства Вадимом Павлюком та вислухав його аргументи.

- Я не можу не обурюватися словам міського голови Рівного Володимира Хомка, якого я знаю вже років п’ятнадцять.

По перше – торгівля на проїжджій частині біля приміщення бані “Моріон” була ще за радянських часів, і ніколи влада міста серйозної уваги на це не звертала і людей, які змушені були торгівлею заробляти на себе та свої сім”ї, не зачіпала. Правильно це чи ні, я не знаю. Нам було б краще, аби біля нашого приміщення була стоянка, але повторюсь – на вулиці Шевченка торгували завжди. Тому коли два роки назад було владою Рівного прийняте рішення про те, що можна на цьому місці торгувати з автотранспорту, я особисто це рішення вважав правильним в тій ситуації, що склалась.

По друге – всі торгівці, що працюють на даній ділянці уклали з нашим підприємством договори і регулярно платять. Цих людей є близько сотні і в рік вони платять нашому підприємству згідно договорів приблизно півтора мільйони гривень. З цієї суми платяться ПДВ, всі інші бюджетні платежі. Також з цієї суми оплачуються комунальні послуги по вивозу сміття, електроенергії та заробітна платня працівників нашого підприємства, які обслуговують цю територію. Тобто, говорити про якісь надприбутки, які нібито отримує “Моріон” з торгівців не доводиться.

По третє – дана територія є дуже зручною для торгівлі і тому суми, що платять торгівці суттєво вищі ніж на інших базарах. Так що, говорити про якісь “чорний нал” просто безглуздо. Для того, аби його зібрати в сумі, яку озвучив міський голова, потрібно аби кожен торговець платив за свої кілька квадратних метрів торгівельної площі під відкритим небом приблизно по чотири тисячі гривень на місяць. Таких цін на оренду немає не тільки в Рівному, а й у столиці…

По четверте – Володимир Хомко, сказав, що проти “Моріону” ведеться дві кримінальні справи. Хочу сказати, що це не правда. Проти фірми взагалі не може бути жодного кримінального провадження, а проти її працівників кримінальних справ на сьогоднішній день не має.

Хочу сказати, що кидатися звинуваченнями в тому, що наші працівники збирають якісь “чорні” кошти можна лише тоді коли є незаперечні докази такої протиправної діяльності. Де вони, хочу спитати в міського голови.

Що стосується створення громадської організації – то це взагалі щось з області фантастики, бо громадські організації є структурами неприбутковими і тому брати гроші з торговців вони просто не мають права. Однак, кілька років тому група панів вже хотіла на робочих місцях торговців влаштувати стоянку маршрутних таксі. Тоді це не вдалося, але мені здається нинішній штучний конфлікт є спробою реанімувати цю ідею і зігнати торгівців з їх робочих місць.

Сьогодні наші юристи готують позов проти Володимира Хомка про наклеп і ми будемо відстоювати наше добре ім’я в суді. Поки ж розпорядження про торгівлю на прилеглій до “Моріону” території вже не діє і ми за свої кошти підтримуємо чистоту на “стоянці”, платимо за вивезення сміття та електроенергію, а люди як торгували тут чверть сторіччя тому так і торгують сьогодні…

19.01.2015Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 19.01.2015p. 
На головну сторінку