Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №693 від 09.02.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Борщ - користь або шкода

Борщ - користь або шкода

Українські страви смачні і різноманітні, але борщ, напевно, найвідоміша і найулюбленіша з них. У наший країні, та і в країнах найближчого зарубіжжя мало хто може уявити собі свій раціон без борщу.

Але останнім часом з’явилася дивна інформація від дієтологів. Вони стверджують, що борщ не корисний, а навпаки, шкідливий для нашого здоров’я. Можливо, мама та і бабуся помилялися, коли говорили про користь борщу. Давайте все ж таки розбиратися!

Аргументи дієтологів

Дієтологи проти борщу - на їх думку, він небезпечний для здоров’я людини з наступних причин:

Це міцний відвар - кістковий, м’ясний або овочевий.

Якщо у вас виражений панкреатит, то такі відвари вам однозначно протипоказані!

Овочі, особливо капуста і морква містять велику кількість нітратів.

Він містить щавлеву кислоту, яка може призвести до утворення каменів в нирках і сечовому міхурі, розвитку остеопорозу і карієсу.

Щавелева кислота - натуральна речовина, яка у вільному вигляді або в з’єднаннях міститься в деяких рослинах, наприклад, її багато в буряці, щавлі, помідорах.

Все це звичайно дуже цікаво, але що нам тепер зовсім не харчуватися?!!

Якщо гарненько помізкувати, то існують гарні засоби нейтралізації всіх “небезпек” борщу. І досвідченій господині вони чудово відомі:

Зливайте перший бульйон, і кладіть в нього цілу, а не нарізану цибулину, вона добре “вбирає” шкідливості.

Нітратів в свіжих овочах, звичайно, може бути багато, але овочі, які пройшли правильну термічну обробку, навпаки, сприяють виведенню нітратів з організму.

Додайте в тарілку борщу ложечку сметани. Сметана нейтралізує щавлеву кислоту. А ще це дуже смачно!

Висновки напрошуються самі собою: не варто лякатися новомодних дієтних теорій, і, якщо ви знаєте, як варити борщ, він завжди буде смачним і корисним!

Чим корисний борщ?

Це ідеально збалансована страва.

Інгредієнти, що підбирались століттями, гарантують оптимальне співвідношення білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мінералів і ферментів. Цей баланс забезпечує м’який жовчогінний ефект, що позитивно впливає на печінку і, відповідно, на всю травну систему. А також очищає організм від токсинів.

Овочі і приправи дають борщу масу вітамінів і мінералів.

Серед них вітаміни групи В, С, К, органічні кислоти, фолієва і пантотенова кислоти, амінокислоти, каротиноїди, мінеральні солі.

Багато тваринних і рослинних білків.

М’ясо, бобові, навіть гриби дуже багаті на так необхідний нашому організму білок. Будь-який борщ дуже живильний і насичує на тривалий проміжок часу.

Це рідка страва. Для людини рідина не менш важлива за білки і вітаміни. Бульйони і відвари активізують травлення. Рідина також покращує роботу слизових оболонок, розріджує кров (позитивно для судин і серця). Тому не слід робити борщ занадто наваристим.

Багато клітковини.

Ні для кого не секрет, що овочі багаті клітковиною, а борщ багатий на овочі.

09.02.2015



Рівне-Ракурс №10 від 09.02.2015p. 
На головну сторінку