Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №697 від 12.03.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Як виживати в сьогоденних реаліях?

Як виживати в сьогоденних реаліях?

Сьогодні, коли різке збільшення тарифів на комунальні послуги може “витрусити” останні гривні з гаманців громадян України, питання що ж робити в таких умовах простим людям з фіксованою зарплатнею, або ж пенсіонерам, набуває особливого значення.

Ми попросили дати свій рецепт виживання депутата Рівненської міської ради Віталія Першогуби.

- Особливих рецептів в мене не має, та й не може бути. Шокову терапію усі ми переживали на початку дев’яностих років і можемо легко собі уявити, до яких наслідків призведуть нинішні спроби “доведення тарифів до економічно обгрунтованого рівня”. Що ж можна зробити в таких умовах?

По-перше, ті хто мають право на субсидії повинні швидко їх оформляти. Тут ми, депутати, повинні стежити, аби сам процес надання субсидій не перетворився на багатомісячну епопею по збиранню довідок та стояння в довжелезних чергах. Сьогодні уряд скоротив перелік документів, однак наша бюрократична машина повинна їх швидше обробляти та оформляти. Цей процес, ми як представники громадськості, мусимо контролювати.

По-друге, потрібно масово впроваджувати енергозберігаючі технології. Не секрет, що будинки, які були здані в експлуатацію за радянських часів дуже погано “тримають тепло”. Це проблема, і її потрібно вирішувати спільно мешканцям та міській владі, із залученням коштів міжнародних організацій. З цією метою в міському бюджеті передбачені кошти на програму по утепленню будинків на умовах співфінансування, як для будинків, що експлуатуються ЖЕКами, так і для будинків ОСББ, вже є десятки заявок на таке утеплення. Жителі будинків збирають кошти, і з допомогою міського бюджету їхні будинки будуть утеплені.

По-третє – потрібно встановлювати лічильники. Саме наявність лічильника дисциплінує споживача, і спонукає нас економити. Особливо, це стосується лічильників тепла. Для їх встановлення діє міська програма, за якою в минулому році встановлені десятки лічильників на умовах співфінансування.

Всі ці заходи дозволяють суттєво зменшити витрати на тепло, що є самою дорогою складовою в комунальних витратах людей.

Вважаю резерви економії є і їх потрібно використовувати активніше.

12.03.2015Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 12.03.2015p. 
На головну сторінку