Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №701 від 06.04.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Зірка чи тризуб?

Зірка чи тризуб?

Нещодавно ми отримали дуже цікавий лист, який підіймає проблему, на перший погляд не саму актуальну, але дуже і дуже важливу.

“Останні Укази Президента України п. Петра Порошенка про присвоєння високого звання Герой України та вручення ордена “Золота Зірка” Героям Небесної сотні (посмертно), командиру Мукачівської бригади, Надії Савченко навели нас на думку проте, що московсько-путінська зірка ніякого історичного підґрунтя в історії України немає. З московською зіркою, нас українців, нічого не єднає, а пов’язана вона (зірка) тільки з голодоморами, колективізаціями, репресіями, знищенням цвіту наукового, політичного, культурного України. І в наш час, коли на сході агресор, Росія, йде неоголошеною війною на Україну з тією ж зіркою, нагороджувати найвищою нагородою у вигляді неукраїнського символу є блюзнірством, бездушністю, недалекоглядністю. Ми розуміємо, що Президент і його адміністрація, а саме відділ нагород ще не дійшов, а, можливо, і не хоче дійти до того, що цей орден повинен мати інший вигляд. Гадаємо, що теперішні негаразди – це наслідки невпевненості та небажання подолати в собі радянський синдром меншого брата. Давайте вб’ємо у своєму серці москаля раз і назавжди, і запануємо у своїй сторонці з нагородами, які мають історичний український зміст. Ви маєте знання і можливості зробити більше, ніж ми, “маленькі” українці.

Наші пропозиції:

1. Порушити питання про зміну чинного законодавства з означеної теми перед Президентом, депутатами, урядом, політичними партіями, громадськістю.

2. Взагалі уніфікувати систему нагород, бо правління В.Януковича показало наскільки знівельовано порядок нагородження.

3. Можливо, залишити один орден Держави, який має прекрасний вигляд і нагороджувати ним як і за героїчні подвиги, так і трудові.

4. Провести ряд публікацій із зазначеного питання.

5. Виходити з ініціативою про оголошення конкурсу на новий вигляд найвищого ордена держави.

6. Особливо просимо звернути увагу на мініатюру ордена “Золота Зірка” і Держави звання Герой України, яка є вершиною безпринципності в поєднанні зірки і тризуба.

Мичак М.В.

Землякова Г.І.

Зінчук Т.Б.”

Ми попросили прокоментувати цей лист голову Рівненської обласної організації Радикальної партії Оксану Лозову.

- Мене дуже схвилювала ця ініціатива простих рівнян, справжніх патріотів України. На жаль, і після майже двадцяти чотирьох років життя в Незалежній Україні залишаються в нас, ще дуже багато рудиментів радянського режиму. Якщо подивитися на саму структуру нашої влади, то легко побачити її “радянське” коріння. Впевнена, дуже багато проблем українського сьогодення йдуть з тих часів. Тому на всіх царинах нашого громадсько – політичного життя ми повинні працювати над впровадженням українства. Що ж стосується нагород, то питання це складне і неоднозначне та вимагає широкого громадського обговорення. На мою думку, тільки народ може визначитися, які нагороди повинні бути в Незалежній Україні. Тому дуже добре, що прості патріоти підняли цю тему. Річ у тім, що ми звикли до того, що ініціативи у нас йдуть “з центру”, від влади. При цьому забувається, що за Конституцією саме народ є джерелом влади і природно, що саме прості патріоти думають над питанням, які ж повинні бути нагороди, для наших героїв, які сьогодні проливають кров за саме існування Незалежної Держави Україна. Нам треба, аби за їхні подвиги ці герої отримували дійсно національні нагороди, якими будуть пишатися не лише вони, а й їхні діти та онуки.

06.04.2015Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 06.04.2015p. 
На головну сторінку