Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №705 від 05.05.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Новини Рівненщини

Кузнецовськ перейменують у Вараш?

Замість імені радянського розвідника краєзнавці пропонують історичну назву Вараш - саме так називалося село, на місці якого 35 років тому почали будувати сучасний Кузнецовськ Рівненської області.

Нагадаємо, понад двадцять українських міст мають перейменувати після ухвалення закону про засудження комуністичного та нацистського режимів.

Це вже друга спроба перейменувати Кузнецовськ. Уперше таке рішення сесія міської ради прийняла ще на зорі незалежності у 92 році. Однак безуспішно. Депутатам тоді роз’яснили - перш ніж змінювати назву треба провести місцевий референдум. Цього ж разу позбутися імені радянського розвідника керівників міста змусив Президент Своїм Указом. У документі йдеться - географічні об’єкти з тоталітарним минулим переіменувати. Тож тепер у Кузнецовську ламають голову, як зробити так, аби нікого не образити.

Тим часом краєзнавці переконані - назва Кузнецовськ - сьогодні виглядає як топонімічна помилка. Кажуть - на тутешню землю нога радянського героя навіть не ступала. А молодому місту-супутнику дали його ім’я виключно з ідеологічних міркувань.

Інша справа - Вараш. Ця назва має кількатисячолітню історію ще з часів давніх слов’ян. Сьогодні про давню назву нагадує готель, ресторан та житловий масив. А від села, на місці якого звели Кузнецовськ, залишилося кілька хат.

05.05.2015



Рівне-Ракурс №10 від 05.05.2015p. 
На головну сторінку