Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №720 від 17.08.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Справи будівельні…

Справи будівельні…

Минулої неділі тисячі рівненських будівельників відзначали своє професіональне свято. Не можна сказати, що нинішній час є найбільш сприятливим для цієї галузі, однак будівництво не припиняється навіть попри війну і важку економічну кризу. Це не може не тішити, хоча і проблем в будівельній галузі теж вистачає. Саме про них ми і попросили розповісти начальника обласної Державної – будівельної інспекції Ігоря Мічуду.

- Проблем в галузі стільки, що іноді просто страшно стає. Скажу більше, нинішній стан справ в будівництві на Рівненщині можна назвати одним словом – бардак. Будуються в нас де попало, як попало і що попало. При цьому нормального технічного та авторського нагляду за більшістю об’єктів просто немає. Випливають речі, які взагалі не можливо зрозуміти. Так один з таких “фахівців” - тільки в нинішньому році примудрився бути головним інженером на 102 будівництвах. Хіба це можна уявити, аби одна людина могла контролювати будівельні роботи на такій кількості об’єктів одночасно. Зрозуміло, що це просто фікція. Цій людині платяться гроші за “підпис”, а будівельні майданчики він і в очі не бачив. Це, на жаль, не виключення з правил, а звичайна практика багатьох забудовників, які за останні роки звикли “вирішувати” усі проблеми за рахунок хабарів, які прикриють будь-яку липову документацію. Що стосується наших місцевих організацій по технічній інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості, то часто їх “робота” взагалі “заслуговує” на карні справи. Чого вартий випадок із “Ріверсайдом”, який отримав документи на право власності нібито об’єкта незавершеного будівництва, не маючи земельної ділянки. На якій підставі взагалі таке могло статися? Думаю єдиний шлях для виправлення такої ситуації - це жорсткий контроль за діяльністю архітекторів, спеціалістів по технагляду та численних контор БТІ та позбавлення їх у випадку порушень ліцензій. Коли вони побачать, що безкарно порушувати закон вже не вдається, тоді і будуть працювати чесно.

В цілому ж ситуація у будівництві хоч і складна, але треба віддати належне тим чесним будівельникам, які працюють і дійсно вносять свою частку у вихід України з кризи, тому що весь світовий досвід підказує – без динамічної та потужної будівельної галузі вийти з кризи не вдалося жодній державі в світі.

17.08.2015Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 17.08.2015p. 
На головну сторінку