Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №725 від 21.09.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Чергова бурштинова епопея

Чергова бурштинова епопея

На тлі чергової кампанії з боротьби із незаконним видобутком бурштину якось забувається те, що лише силами правоохоронних органів зупинити незаконний видобуток “сонячного каменю” неможливо. Відразу після Революції Гідності це визнавали усі. Нардепи від різних партій заходились розробляти закони, які б дали змогу легалізувати його видобуток та “вивести з тіні” усю галузь, тому що без регулювання скупки каменю та його обробки теж проблему не вирішити. Говорили-говорили, але як часто буває в нашій країні, далі слів справа не пішла. Закону немає, і не відомо чи буде він взагалі колись, копачі як працювали нелегально, так і працюють, а кримінал продовжує “правити бал” на півночі Рівненщини. На тлі цієї, прямо кажучи, не веселої ситуації не може не привернути увагу ініціатива депутата Рівненської обласної ради, члена “Європейської партії України” Олега Хомича. Ініціатива, яка завершилась скандалом на останні сесії цієї самої обласної ради. Для того, аби зрозуміти суть пропозиції, автор зустрівся із самим Олегом Володимировичем.

- В чому суть вашої пропозиції?

- Я багато часу вивчав проблему із видобутком бурштину, правову базу місцевого самоврядування і знайшов правову можливість вирішити це питання. Річ у тім, що легально добувати бурштин можна і за нинішньої законодавчої бази. Однак, реально жоден із копачів не в змозі зібрати величезний пакет документів, який потрібен для легальної роботи. Тому, ми обласна рада, маємо усі законні права створити обласне комунальне підприємство, яке займеться видобутком та продажем бурштину. Це підприємство, заключивши угоди із власниками земельних паїв, візьме на себе оформлення усіх необхідних документів. Однак головна “родзинка” цієї ідеї навіть не в цьому. Підприємство заключить договори із тими самим копачами, які будуть видобувати бурштин та продаватимуть його комунальному підприємству за реальними цінами, які є сьогодні на це каміння на світових біржах. При цьому самі копачі будуть отримувати за бурштин 70% його ринкової вартості. Це набагато більше ніж сьогодні дають незаконні скупники, яких контролює кримінал. Підприємство буде платити податки, відрахування в пенсійний фонд, тобто виведе величезну галузь економіки області з “тіні”. За розрахунками лише місцеві бюджети, і тільки за перший рік роботи нового комунального підприємства, додатково будуть мати двісті мільйонів гривень. А це нові дороги, відремонтовані школи, дитячі садочки, будинки культури, лікарні та ФАПи. Тобто наші північні райони отримають потужне джерело фінансування на утримання усієї системи комунального господарства, що, до речі, теж дасть нові робочі місця. У тих самих копачів буде вибір – працювати чесно, або ж і далі, порушуючи закон, займатися нелегальним видобутком. Я впевнений, основна маса цих людей погодиться працювати чесно. Я підготував проект рішення, пройшов всі комісії обласної ради, депутати його підтримали. Що ж я бачу на сесії: наша шановна президія обласної ради, повністю змінює суть проекту рішення, голова не вважає за потрібне навіть дати мені можливість виступити і, фактично вихолостивши суть рішення, проводить “поховання” реальної можливості вирішити проблему із легалізацією незаконного видобутку бурштину.

- Олег Володимирович, чому так сталося, і як ви плануєте діяти?

- Річ у тім, що навколо незаконного видобутку бурштину “годується” багато чиновників та депутатів. Для них легалізація цієї галузі - це втрата доходів, і тому вони роблять все можливе для того аби нічого не змінювалось. Я буду і далі боротися, сподіваюсь, що вже новий склад обласної ради повернеться до цього питання, головне, аби ми усі обрали на виборах людей чесних, які справді хочуть змін та готові для цього працювати.

21.09.2015Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 21.09.2015p. 
На головну сторінку