Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №732 від 09.11.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Легенда цирку – Ірина Бугримова

Легенда цирку – Ірина Бугримова

Ірина Бугримова народилася 13 березня 1910 в місті Харків. Батько її був професором ветеринарії, нерідко лікував тварин на іподромі та в цирку. Ірина з 12 років часто допомогала йому при операціях. Мати отримала музичну освіту, добре грала на фортепіано, малювала, захоплювалася мистецтвом фотографії. Дідусь по материнській лінії - адмірал Федорович, учасник оборони Севастополя 1854-1855 рр., Дружив з Айвазовським.

Ірина була четвертою дівчинкою в сім'ї. У сім років її віддали в музичну школу і в балетну студію при Харківському оперному театрі. Однак згодом у неї з’явилося нове захоплення - спорт. Бугримова стала поєднувати балет зі спортом. Вона була чемпіонкою України відразу з кількох видів спорту, кілька разів займала на Всесоюзних спартакіадах перші місця. До цього часу стати балериною їй вже перехотілося, з'явилися мрії стати каскадером. Проте доля розпорядилася інакше.

Спорт вже став набридати, мрії про каскадерство були неясні і туманні. Саме в цей період життя Бугримова познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком і партнером по творчості Олександром Буслаєвим. Спільно вони створили цирковий номер “Політ на санях”.

У 1937 році радянський цирк закупив групу дресированих леопардів, і керуючий цирками Данкман абсолютно несподівано запропонував Бугримовій поєднати трюки і дрессуру. Такого в цирку ще не було. Але Данкман хотів отримати першу в радянському цирку жінку-приборкувачку.

Вона вважала, що її вихованці зможуть прийти на арену і відразу все виконати. У той момент вона і не підозрювала, що дресура - це довгі, наполегливі заняття та тренування, що характери дресирувальника і тварин щомиті будуть стикатися, що працювати доведеться днями і ночами, докласти чимало сил, волі, азарту, мужності, щоб ці красиві, але дуже небезпечні тварини виглядали на арені, як покірні кішки.

За своє циркове життя Бугримова видресирувала 80 левів. Перший - Цезар став другом на довгі роки.

З мистецтвом знаменитої приборкувачки були знайомі глядачі всього світу. У кожному своєму виступі Бугримова намагалася показати маленький спектакль, а не тільки набір трюків. Вона завжди приділяла значну увагу своїй акторськії поведінці на арені. Її леви виконували неймовірні на ті часу номери: ходили по канату, разом з приборкувачкою гойдалися на гойдалках під куполом цирку. Великий успіх у глядачів мали такі номери, як “Лев у повітрі”, “Лев на мотоциклі”, “Крісло смерті”, “Лев на дроті”, “Стрибки через вогненне кільце”, “Килим” і багато інших.

Кінець кар’єри

У 1976 році під час гастролей у Львові леви несподівано збунтувалися і напали на Бугримову прямо на арені. Помічники відбили її від хижаків, але після цієї події дресирувальниця вирішила припинити виступи.

І.Бугрімова була удостоєна численних нагород, у тому числі звань Народної артистки СРСР (1969 р.) і Героя Соціалістичної Праці (1979 р.). Останню свою нагороду - Орден “За заслуги перед Вітчизною” III ступеня - вона отримала в 2000 році.

Померла Ірина Миколаївна Бугримова від серцевого нападу 20 лютого 2001 року. Похована в Москві на Троєкуровському кладовищі.

Уривки з останнього інтерв’ю

- Ірина Миколаївна, а чому саме леви?

- Якось в дитинстві я побачила на столі у батька книгу з силуетом лева на обкладинці. Батько пояснив, що книга про римського полководця, державного діяча Гая Юлія Цезаря, він був хоробрим, сміливим і гордим, як лев. “Аут Цезар, аут Ніхіл!” (Або цезар, або ніхто!) - Любив повторювати тато. Пізніше я вивчила поведінку левів на природі і дізналася, що лев - справді незалежна і горда тварина. На відміну від інших “кішок”, він не живе в зграї. Лев мітить територію, приводить на неї самок, і вже ніхто інший на його територію зазіхнути не має права. Левиці приносять йому дитинчат і вирушають на полювання, а цар звірів залишається “вдома” наглядати за дітьми і охороняти житло. Лев звик до простору. У цирку також усіх тварин доводиться з'єднувати в одну групу і виводити на одну арену, тому робота з левами особливо складна. Мені хотілося довести самій собі й усьому світові, що я зможу підкорити гордих і незалежних левів.

І вона це довела. Своїх перших левенят Ірина Миколаївна назвала Гай, Юлій і Цезар. Цезар став її улюбленцем. Лев виходив на арену 23 роки, це досить значний термін для царя звірів. У дикій природі леви живуть в середньому 14 років. Будучи вже досить зрілим, лев допомагав виховувати “молодь”. Коли Цезар остаточно ослаб від старості, Бугримова прийняла рішення більше не випускати його на арену.

Зачувши знайому музику, під яку Цезар стільки років поспіль щодня виходив на арену, лев почав рватися з клітки, та так завзято, що розбив у кров всю морду. І звідки сили взялися у хворої тварини?

Навіть у самих лютих звіриних бунтах Цезар ніколи не нападав на свою господиню, навпаки, захищав її від побратимів.

Вірного друга Ірини Миколаївни довелося приспати. Вона не приховувала сліз і свого горя. У відомої приборкувачки не було своєї сім'ї, леви стали її єдиними дітьми.

А “кицьки” частенько показували свої “зубки”. У 1941 році Юлій потужним стрибком звалив Ірину Миколаївну з ніг, а Гай тут же став тріпати її ногу. Хірург наклав тоді 48 швів. Через п'ять років під час виконання трюку “Гойдалки” у лева Таймура спрацював тваринний інстинкт, і він вчепився в гомілку ноги. У 1955 році Аракс вирішив “пограти”: вона махнула рукою, він у відповідь - лапою, три пальці повисли на сухожиллі. Ірина Миколаївна згребла пальці рукою і продовжувала номер. 1958 рік, гастролі в Польщі. Гриф лапою зачепив обличчя. Вона промокнула обличчя серветкою і довела номер до кінця. Гримнули оплески. Зал вітав її стоячи.

- Ірина Миколаївна, чим артист в цирку відрізняється від актора в театрі?

- У цирку артисти беруть участь у кожній виставі, а не тільки в тому спектаклі, де є їх роль. І кожен день потрібно бути у формі, потрібно вивіряти трюк з точністю до секунди і міліметра. Помилка - смерть! Артист цирку не повинен знати сумнівів, повинен бути готовим до всього. У багатьох жінок в цирку не складається особисте життя. Важко знайти чоловіка сильніше себе ...

Останні роки, на пенсії, Ірина Миколаївна жила разом з котом Нероном. Вона виховала його таким же гордим і незалежним, якими були її колишні вихованці. Нерона довелося довго ловити і “умовляти”, щоб він погодився сфотографуватися разом з господинею. Сама ж Ірина Миколаївна стверджує, що все її “виховання” полягало в тому, щоб дозволити Нерону робити все що завгодно.

- Мені дуже хотілося подивитися, як ведуть себе представники сімейства котячих самі по собі, без дресирування, - говорить вона. - Нерон став мені справжнім помічником. Сам стежить за приготуванням свого обіду.

Ірина Бугрімова пропрацювала в цирку 45 років, за цей час їй вдалося приборкати 80 левів. Ірина Миколаївна об’їздила з ними весь світ.

- Все, що можна було взяти від життя, я отримала. У мене немає осаду на серці, відчуття, що щось не так, щось не зробила.

- Дайте пораду молодим, як залишити після себе щось хороше?

- Головне - зрозуміти себе, знайти застосування своїм талантам. А далі - не лінуватися!

09.11.2015



Рівне-Ракурс №10 від 09.11.2015p. 
На головну сторінку