Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №260 від 06.10.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Енергозбереження

Чи готова »комуналка» до зими?

Чи готова »комуналка» до зими?

Як відомо, паливно-енергетична складова собівартості у теплопостачальних підприємств становить до 70 відсотків. Тому проблема ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів у цьому році набула надзвичайної актуальності. Про “підводні камені”, що заважають її вирішенню, розповідає начальник територіального управліня Державної інспекції з енергозбереження по Рівненській області Микола ПРОНІН (на фото):

- Сьогодні нормативні технологічні втрати тепла в котельнях складають 2,2 відсотка. Максимальні нормативні втрати у теплотрасах становлять 13 відсотків. На жаль, фактичні втрати (перевірено і складено акти в кількох районних “Комуненергіях”, зокрема, в Острозі та Здолбунові), як правило, перевищують нормативні в 1,5-2 рази. А це б’є по гаманцю всіх споживачів.

Для точного визначення кількості виробленого тепла необхідно, щоб на кожній котельні були створені умови обліку виробленої теплової енергії. Такі умови можуть бути дотримані тільки тоді, коли є можливість обрахувати і кількість спожитого палива, і кількість виробленого тепла - тобто, мається на увазі поагрегатний облік цих параметрів. Це, як і встановлення нових - з більшим к.к.д. - котлів, і заміна теплотрас, - бажано, на ізольовані труби, вимагає серйозного фінансування, на що коштів у теплопостачальних організацій, як правило, немає.

Тому єдиний реальний сьогодні шлях - це введення режиму всебічної економії, ефективне використання діючого обладнання, впровадження економічно обгрунтованих нормативів втрат. Так, індивідуальний технологічний норматив використання води (а простіше - її втрати), затверджений для ВКГ “Рівнеоблводоканал” 1 листопада 2005 року, становить 39,1 відсотка (попередній був 36, перед тим - 32 відсотки). Проте, маю всі підстави (вибірково перевірялися деякі розрахунки) констатувати, що реальна величина повинна бути меншою, як мінімум, на 5-6 відсотків.

Вважаю за необхідне порушити ще одну проблему, якою у передзимовий період щорічно переймаються підприємства, організації та установи області. Це – їх підготовка до сталої роботи в опалювально-зимовий період. Хочу зразу підкреслити, що завдяки організаційним заходам, проведеним органами виконавчої влади, вдалося мобілізувати, особливо, підприємства комунальної енергетики, установи бюджетної сфери на вирішення цієї проблеми.

Разом з тим, проведені територіальним управлінням перевірки стану готовності підприємств, організацій та установ області до початку опалювального сезону вказують на те, що, здебільшого, причиною неповного виконання заходів із підготовки об’єктів до зими є людський чинник. Деякі підприємства, організації та установи не виконали найелементарніших заходів, які не потребують значних матеріальних та фінансових витрат.

Так, не провівши в повному обсязі ревізію запірно-розподільчої арматури систем водо- і теплопостачання, їх промивання та гідравлічне випробовування, не відремонтувавши теплову ізоляцію системи, не забезпечивши необхідних умов для контролю за параметрами теплоносія в теплових вузлах, деякі ЖКП області допустили складання актів готовності житлових будинків до роботи в осінньо-зимовий період.

І це тоді, коли двері у підвальні приміщення великої кількості житлових будинків в опалювальний сезон не закриваються на замок, що створює умови для втручання сторонніх осіб у роботу тепло- і водомереж. Вікна місць загального користування (сходових кліток) житлових будинків і сьогодні у багатьох випадках незасклені. Із року в рік не проводиться якісний ремонт та обслуговування внутрішнього освітлення місць загального користування багатьох будинків Рівного (зокрема, в ЖКП “Перспективне”).

Через десять днів розпочнеться опалювальний сезон, у листопаді стане ще більш прохолодно, а в грудні зима спитає за недбайливість. Але простим рівнянам у холодних квартирах і офісах від цього тепліше не буде, якщо комунальники вчасно не усунуть свої недоробки.

06.10.2006Записав Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 06.10.2006p. 
На головну сторінку