Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №740 від 11.01.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

10 знаменитих міфів про вживання алкоголю

10 знаменитих міфів про вживання алкоголю

Міф №1. Алкоголь допомагає зігрітися взимку

Чи правда, що алкоголь допомагає зігрітися в прохолодну пору року?

Існує думка, що вживання алкогольних напоїв зігріває тіло зсередини. Саме тому їх часто називають міцними напоями.

Дійсно 50 грамів коньяку або горілки, що вживаються всередину, мають судинорозширювальні властивості, нормалізують кровопостачання внутрішніх органів і частенько допомагають врятувати життя при переохолодженні.

Вживання алкоголю вище означених 50 грам, призводить до підвищеного розширення кровоносних судин, оманливого, але приємного відчуття комфорту і тепла. Після всього настає підвищена тепловіддача і організм непомітно для людини починає швидко охолоджуватись. Як наслідок - переохолодження неминуче.

Міф №2. Алкоголь посилює почуття апетиту

Чи правда, що алкоголь підсилює почуття апетиту?

Дійсно є категорія людей, у яких при вживанні малих доз алкоголю, виникає сильне почуття голоду і бажання їсти.

Доза алкоголю не повинна перевищувати 20-30 грам міцного алкоголю. Триває посилення апетиту не більше 20 хвилин.

Не варто вживати алкоголь на голодний шлунок. Спирти руйнують слизову оболонку шлунка, виникає ймовірність виникнення гастритів, виразок та інших неприємних хвороб.

Міф №3. Вживання алкоголю знімає стрес

Чи правда, що вживання алкоголю знімає стрес?

Існує думка, що алкоголь піднімає настрій, підвищує життєвий тонус і допомагає розслабитися.

Дійсно вживання 20-50 грам коньяку або одного келиха доброго вина, здатні зняти напругу і поліпшити душевне самопочуття.

Вживання більшої кількості алкоголю погіршує емоційний стан людини, призводить до подальших нервових розладів або депресій. Саме тому вживання алкоголю в стресовому стані часто переходить в тривалий запій.

Міф №4. Алкоголь

підвищує працездатність

Чи правда, що алкоголь підвищує працездатність?

Даний міф широко поширений.

Вважається, що 100 грам алкоголю збільшує швидкість рухових і розумових реакцій. Алкоголь в малих дозах за своєю дією нагадує стероїди. Людині здається що він “супер-герой” і все можливо.

Насправді ефект алкоголь дає слабкий і на кілька хвилин.

Надалі реакції сповільнюються, відчуття простору втрачається. Робота на виробництві або за кермом в алкогольному допінгу дуже небезпечна. Можливість виникнення аварій, виробничих травм зростає від величини дози.

Міф №5. Алкоголь знижує артеріальний тиск

Чи правда, що алкоголь знижує артеріальний тиск?

Не зрозуміло хто і коли придумав цей міф.

Ймовірно, є такі люди, яким келих вина може знизити артеріальний тиск.

Зниження тиску при вживанні алкоголю — це міф.

Алкоголь має судинорозширювальні властивості, що робить частішим серцебиття і піднімає кров’яний тиск.

Не можна вживати алкоголь хворим на гіпертонію!

Міф №6. Дорогий і якісний алкоголь не шкодить організму

Чи правда, що дорогий і якісний алкоголь не шкодить організму?

Це міф!

Дія будь-якого алкоголю заснована на токсикологічному отруєнні організму.

Чим більше людина вживає алкоголю, тим більше токсинів потрапляє в її кров.

За отруйну дію алкоголю відповідає оцтовий альдегід — продукт напіврозпаду етилового спирту.

Якість і дорожнеча алкогольних напоїв гарантують тільки менший вміст сивушних олій і сторонніх домішок.

А значить, отруєння дорогим алкоголем менш небезпечно.

Міф №7. Алкоголь з перцем допомагає від застуди

Чи правда, що алкоголь з перцем допомагає від застуди?

Це міф!

Алкоголь ніяк не покращує імунітет людини. Навпаки вживання алкоголю під час хвороби призводить до ослаблення імунітету і може відкрити “ворота” для більш важких захворювань.

Однак дорослій людині буде корисно під час застуди випити чашку гарячого ароматного глінтвейну.

Міф №8. Пиво не несе шкоди здоров’ю

Чи правда, що пиво не несе шкоди здоров’ю?

Поширена думка, що пиво корисний продукт.

Пиво як будь-який алкогольний напій отруює організм людини.

Сучасні рецепти пивних напоїв завдають відчутної шкоди людському організму. Особливо пиво впливає на роботу нирок і печінки.

Довге вживання пива у великих кількостях призводить до переродження цих органів, а потім і руйнування. Особливо небезпечне вживання пива молодим жінкам.

Так як в пиві міститься гормон рослинного походження — фітоестроген. В організмі фітоестрогени конкурують зі справжніми естрогенами, займають рецептори і викликають андрогенні дії. Що призводить до необоротного безпліддя.

Міф №9. В алкоголі немає калорій

Чи правда, що в алкоголі немає калорій і він низькокалорійний?

Це міф! Алкоголь дуже калорійний.

Найбільше калорій в напоях великої міцності. Особливо в горілці чи коньяку. Завдяки етиловому спирту, калорії напряму потрапляють в організм і досить важко виводяться назад.

У винах стільки ж калорій, але завдяки вуглеводам калорії швидко розщеплюються. Саме тому вино менш згубно для зовнішності.

Щоб алкоголь приносив не лише задоволення, а й користь пийте соко- і фруктовмісні коктейлі.

Міф №10. Алкоголь необхідно закушувати, а не запивати

Чи правда, що алкоголь необхідно закушувати, а не запивати?

Це міф!

Закушування алкогольних напоїв холодними закусками або салатами ніяк не впливає на дію токсинів алкоголю.

Тому алкоголь краще запити 2-3 ковтками соку або компоту. Дія алкоголю буде більш м’якою.

Але найправильнішим при вживанні алкоголю, як вважають дієтологи, буде закушувати гарячими і жирним стравами.

11.01.2016



Рівне-Ракурс №10 від 11.01.2016p. 
На головну сторінку