Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №260 від 06.10.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Суїцид

«Значить, буду жити»

«Значить, буду жити»

Дубенчанин Віктор Сергеєв бив себе ножем у груди, рубав сокирою власну голову, вистрибнув з вікна другого поверху - і лишився живий

Бажання звести рахунки з життям лікарі пояснюють нестійкою психікою і неможливістю адаптації до умов життя. Що спонукало 57-річного мешканця Дубна до самогубства всіма можливими способами, цікавило багатьох.

“Швидка” привезла пана Віктора до травматології Дубенської районної лікарні після того, як він вистрибнув із вікна власної оселі. Обстеження виявило у нього перелом ноги, рубані рани правої частини голови, невеликі пошкодження від ударів ножем на лівій частині грудної клітки. Після надання першої допомоги самогубця-невдаху направили в Дубенський диспансер психосоціальної реабілітації.

- Втомився я так жити, - з цих слів Віктор Сергеєв почав розповідь про своє життя. - Відразу ж хочу сказати, що п’яним не був, білої гарячки у мене немає. Все робив свідомо. Спочатку двічі вдарив себе під серце японським ножем (при цих словах постраждалий задер лікарняну сорочку й показав ушкоджені місця - авт.), але він погнувся. Потім кілька разів ударив себе по голові туристичною сокирою. Коли зрозумів, що ще живий, вистрибнув з вікна. Правда, стрибав я вперед головою, але впав на ноги. Одну зламав...

Моторошно ставало від того, як спокійно літній чоловік розповідав про спроби власного самогубства. Адже свого часу Віктор Сергеєв служив у Першому Західному прикордонному окрузі. У запас вийшов у ранзі капітана. 11 років прожив на Чукотці. У 1989 році повернувся у Дубно. Працював директором військово-спортивного клубу “Дозор”. Через два роки заснував власну фірму, назву якій дав за іменем свого прикордонного пса - “Сільва”. Розповідає, що поставляли у Росію плодоовочеву консервацію, звідти ж привозили рибу, ікру, меблі тощо. Тоді на фірмі працювало до 800 чоловік.

- Зараз нічого в бізнесі не виходить, - пояснює пан Сергеєв, - ні з Молдовою, ні з Білоруссю, ні з Росією. Друзі телефонують, кажуть: “Вези продукцію”. Куди ж ти її повезеш, де той ЄЕП. Прийшли гуни - і бізнесу крах. Президента відправили на пасіку, а я ж за нього голосував. У мене пенсія 829 гривень - менша, ніж у прапорщика української армії. Але я й за неї можу прожити. Дочок на ноги поставив, обидві живуть у Рівному. Одна вже одружена, має двох дітей, інша - вчиться.

Втім, незважаючи на такий песимістичний настрій, повторювати безглуздий вчинок Віктор Сергеєв вже не наважиться.

- Береженого Бог береже, - пояснив він. - Я Козеріг за гороскопом, читав, що маю жити до 93 років, значить, так і буде. Тепер я до такого не дійду. Може, це й дурниця, може, й шкодую, що не вийшло самогубства. Хоча я мав би загинути.

Палатний фельдшер Ярослав Касаткін, який опікується самогубцем-невдахою, розповів, що у диспансері лікарі провели консиліум. Хворому ставили два діагнози: “біла гарячка” і “параноя”. Бо коли його привезли, він говорив нісенітниці, звинувачував усіх. Лише після введення снодійних ліків заспокоївся. Втім, у палаті продовжує вести себе неадекватно, звеличує власну персону. Ніби хизується спробою самогубства. До речі, за словами фельдшера, навіть дружина не заходить у палату, коли приносить передачі. Бажання бачити чоловіка у неї чомусь немає.

06.10.2006Володимир ПОПИК



Рівне-Ракурс №10 від 06.10.2006p. 
На головну сторінку