Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №747 від 29.02.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Обласна рада відмовила у виділенні землі підприємствам, які хочуть видобувати бурштин

Обласна рада відмовила у виділенні землі підприємствам, які хочуть видобувати бурштин

Голова Рівненської обласної ради Володимир Ковальчук таки виніс на розгляд сесії питання про виділення понад 35 тисяч гектарів землі на Рівненщині для видобутку бурштину. Мова йде про надання спеціальних дозволів на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку бурштину, ДП “Укрбурштин” ПАТ “ДАК Українські поліметали” та ТОВ “Надра – Спецленд Ресурси”.

Нагадаємо, що напередодні Держслужба геології та надр України відкликала заяви на видачу спецдозволів “Надра – Спецленд Ресурси”, а на засіданні президії облради директор ПАТ “ДАК Українські поліметали”, яким належить “Укрбурштин”, Костянтин Лісничий, заявив, що теж звертатиметься до Держслужби, аби у столиці відкликали заяви на виділення 4 тисяч 767 гектарів у Сарненському районі.

Разом з тим, оскільки поки обласна рада не отримала оригінали листів про відкликання заяв, Володимир Ковальчук вирішив винести на розгляд колег питання щодо надання дозволів.

– Я, як і фракція Радикальної партії у обласній раді, голосуватиму за відмову виділення землі обом підприємствам. У столиці мають знати, що обласна рада нікому не дозволить збагачуватися за рахунок національного багатства. Тому, шановні колеги, – звернувся голова облради до депутатського корпусу, – прошу визначитися, чи підтримуєте Ви громаду нашої області.

Як результат, депутати проголосували проти виділення спеціальних дозволів. За словами Володимира Ковальчука, обласна рада підтримує легальний видобуток “сонячного каменю”, однак на тих умовах, які будуть вигідні громаді Рівненщини. Окрім того, відмовивши підприємствам облрада вкотре зверне увагу столичних чиновників на необхідність відмінити зміни внесені 16 грудня 2015 року до Порядку надання спецдозволів на користування надрами.

– Нагадаю, що ці зміни зобов’язують нас у 30-денний термін надати відповідь компанії, яка подала заявку щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами, а по-суті видобуток бурштину. Якщо ж у цей час підприємство-заявник не отримає відповіді – вважатиметься, що депутатський корпус автоматично погодив видачу такого дозволу. Користуючись такою дірою в постанові практично будь-хто може видобувати “сонячний камінь”. Своє відмовою ми ще раз продемонстрували різним “ділкам”, що не дамо розкрадати землю на Рівненщині, – заявив Володимир Ковальчук під час сесійного засідання.

29.02.2016Прес-служба Рівненської обласної ради



Рівне-Ракурс №10 від 29.02.2016p. 
На головну сторінку