Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №756 від 28.04.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

“Інша філософія розмови”: на Рівненщину завітав Міністр юстиції України

“Інша філософія розмови”: на Рівненщину завітав Міністр юстиції України

26 квітня на Рівненщину завітав Міністр юстиції України Павло Петренко.

Свою прес-конференцію провів за чашкою кави. Адже, як розповів Міністр, “не хотів би проводити спілкування у протокольному форматі... А за кавою – зовсім інша філософія розмови, зовсім інші можливості комунікації”.

“Для мене дуже дивним став той факт, що всі ці 25-ть років представників центральної влади не цікавило те, що відбувалося в інших районах країни, – говорить Павло Петренко. – Всі повноваження були в Києві, тому все вирішували теж у Києві. Нині наслідком централізації є нав’язування однакових ідей та думок у кожній території. А це шлях в нікуди.

Сьогодні я переконався, що започатковані нами реформи децентралізації – працюють. Місцеві громади активно співпрацюють з Міністерством юстиції і цілком справляються з усіма, покладеними на них, завданнями”.

Міністр юстиції відзначив, що важливим питанням постало інформування населення про єдині тарифи на послуги приватних і державних нотаріусів.

Також Павло Петренко розповів, що за перші місяці цього року більше 200 осіб отримали допомогу адвокатів у регіональному Центрі з надання безоплатної правової допомоги.

До кінця вересня у Рівненській області буде відкрито ще 14 бюро правової допомоги. Отже громадяни отримуватимуть таку допомогу навіть у маленьких містечках.

Міністр юстиції України не виключає можливості створення проекту безоплатної юридичної допомоги громадянам. Цей проект, за його словами, “об’єднає зусилля центрів надання безоплатної допомоги та народних депутатів”.

На прес-конференції порушувалося питання діяльності Рівненської “двоголової” ради.

Ось як прокоментував нинішню ситуацію на Рівненщині пан Павло:

“Щоб не закинули мені, що я втручаюся в судовий спір, можу сказати як людина, яка була депутатом і місцевої ради, і обласної ради, і депутатом Верховної Ради двох скликань: якщо особа обирається колегіальним органом, то до компетенції цього ж органу відносяться питання щодо її обрання або ж звільнення. Жодні інші органи не можуть нав’язати депутатам прийняти те чи інше рішення. Якщо більшість депутатів за призначення одного керівника і за звільнення іншого, то це їхнє право. В цьому і є суть місцевого самоврядування.

Я не знаю самої фабули справи, але, звичайно, і громада, і суд поставить крапку в цій історії. За європейськими стандартами, має бути консенсусне рішення самих депутатів. Де-юре – немає двох голів, є один голова”.

Міністр юстиції переконаний в тому, що в України є всі шанси бути успішною. А українці є тими “гвинтиками”, які дійсно можуть змінити систему. Однак на все свій час.

28.04.2016Олександра НАГОРНА



Рівне-Ракурс №10 від 28.04.2016p. 
На головну сторінку