Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №762 від 09.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров`я

Кабачки та патисони подбають про здоров’я та красу

Кабачки та патисони подбають про здоров’я та красу

Літо тішить нас свіжими овочами, й кабачками та патисонами зокрема, тож потрібно використати момент, аби отримати найбільшу користь від цих дарів природи.

КОРИСНІ ДІАБЕТИКАМ І ТОВСТУНАМ

Плоди кабачків і патисонів містять багато калію, фосфору, магнію, заліза, ор­ганічних кислот, багаті вітамінами групи В, вітаміном А (який ко­рисний для зубів і волосся, добре впливає на зір), порівняно з гарбузами в них менше каротину й вуглеводів, але вітаміну С (який бере участь у виробленні колагену й впливає на шкіру) вдвічі більше. Кабачки й патисони надзвичайно корисні за всіх захворювань травного тракту. Клітковина м’якоті кабачків сприяє активізації роботи органів травлення. Кабачки та патисони, як і гарбузи, легко засвоюються організмом і допомагають засвоєнню іншої, більш важкої, їжі.

Харчові волокна кабачків добре адсорбують токсичні речовини, надлишок холестерину й води, виводячи їх з організму. Надзвичайно корисні кабачки й людям літнього віку. Їх рекомендують вводити в раціон харчування в разі захворювань нирок, печінки, гіпертонії. М’якуш плода містить цукор, білки, мінеральні речовини, які легко засвоюються організмом, не подразнюючи шлунок і кишковик, сприятливо впливають на кровотворення, перешкоджаючи розви­тку атеросклерозу. Багаті на калій та мідь, кабачки незамінні також за недокрів’я.

Їх вводять у дієту людей, які страждають від серцево-судинних та ниркових хвороб, атеросклерозу, діабету, хвороб печінки. М’якуш, насіння й квітки кабачка, як сечогінний засіб, незамінні за різних набряків. Кабачки й патисони здебільшого складаються з води, вони малокалорійні (близько 30 ккал в 100 г «живої» ваги, харчових волокон усього 0,7%) і створюють ілюзію швидкого насичення, тим самим знижуючи споживання іншої, більш висококалорійної їжі, тому їх варто вживати людям, що бажають схуднути.

ПРИРОДНИЙ АНТИОКСИДАНТ І КОСМЕТОЛОГ

Кабачки дуже добре засвоюються й служать чудовим дієтичним продуктом. І що цікаво, ідеально підходять для різних дієт. Наприклад, відварені кабачки, а також пюре й пудинги, зроблені з цих овочів, активно використовують у разі щадних дієт у хворих, що мають проблеми з травним трактом.

Хімічний склад кабачків робить цей овоч корисним продуктом для діабетиків, для яких у харчуванні дуже важливе обмеження вуглеводів і жирів. Дієтичні властивості роблять кабачки одним із поширених продуктів, який використовують для приготування дитячого харчування.

У кабачках містяться речовини, які є хорошими природними антиосксидантами. Це означає, що плодии активно піклуються про еластичність сполучної тканини людини, зменшують ризик виникнення онкологічних захворювань, знижують інтенсивність появи ознак старіння.

Вони «дбають» про красу та здоров`я волосся, шкіри, одночасно оберігаючи її від передчасного старіння, поліпшують мікроциркуляцію кровоносних судин шкіри, створюють надійний захист від ультрафіолетових променів. Доведено також і те, що кабачки допомагають волоссю чинити опір передчасній сивині.

Найбільш корисні недозрілі кабачки завдовжки близько 20-25 см. Їх використовують разом зі шкіркою, злегка про­вареними без солі й жирів. Квітки, які самі впа­ли на землю, заварюють по 7-9 штук на склянку окропу й п’ють протягом дня, незалежно від прийому їжі.

У якості протиалергійного засобу 5-6 разів на день між прийомами їжі п’ють по третині склянки настою з 10-12 квіток рослини, за­литих 0,5 л окропу й настояних 2-3 години. Насіння не сма­жать, а сушать у гарячій духовці й систематично вживають по 15-25 насінин на день.

Увага! Не рекомендують захоплюватися кабачками в разі захворювань нирок, які пов`язані з порушенням виведення калію.

ГОСПОДИНІ НА ЗАМІТКУ

Кулінари давно оцінили харчові якості кабачків і патисонів. Їх однаково добре солити й маринувати, запікати й фарширувати, робити салати, супи, оладки, ікру тощо. Можна вживати в їжу й си­рими. Дуже смачними та хрусткими виходять кабачки й патисони, нарізані кружальцями, обкачані в манних чи кукурудзяних крупах і підсмажені в олії.

Кабачки з горіховим соусом

На один кабачок потрібно 2 зубки часнику, третина склянки волоських горіхів, зелень петрушки кропу, кінзи, рукола.

Кабачок порізати кружальцями, розділити їх на четвертинки. Смажити на сковородці з олією, без борошна, на середньому вогні до утворення золотавої шкірочки. Викласти в салатник.

Тим часом приготувати заправку, аби нею залити ще гарячі кабачки. Часник і горіхи подрібнити, покришити зелень, додати 1-2 ст. л. винного чи яблучного оцту (соку лимона), до смаку - цукор, сіль. Усе перемішати і з’єднати з гарячими кабачками. Накрити кришкою й дати трішки настоятися.

Соління кабачків

Відібрані невеликі кабачки помити й вкласти в скляну банку, проклавши між ними листя селери, хрону. Прикрити зверху виноградним листям. Зварити розсіл (вода та сіль у співвідношенні 17: 1), охолодити й залити кабачки так, щоб розсіл їх покрив. Через 2 доби перелити й процідити розсіл 2-3 рази, соління поставити в холодне та сухе місце.

Кабачкова ікра

На літрову банку консервів — 1800 г кабачків, 120 г цибулі, по гілочці кропу й петрушки, 1 зубчик часнику, 10 г цукру, 15 г солі, 50 мл 6% оцту, перець чорний мелений, перець духмяний мелений, 110 мл олії.

Молоді кабачки нарізати кружальцями завтовшки 1-1,5 см, підсмажити в соняшниковій олії, охолодити, пропустити через м’ясорубку, додати обсмажену в олії цибулю, сіль, цукор, часник, оцет, перець чорний, духмяний, зелень кропу та петрушки, ретельно все перемішати, розфасувати в банки, накрити кришками та простерилізувати (півлітрові 70 хв, літрові 90 хв). Простерилізовані банки закатати металевими кришками (простерилізованими також).

Кабачки мариновані

Для розсолу на трилітрову банку — 50 г солі, 50 г цукру, 50 мл 9% оцту.

Молоді невеликі плоди помити й розкласти (дрібні цілими, великі розрізаними на 2-4 частини) в банки. На дно банки та зверху плодів укласти прянощі (кріп, часник, перець солодкий і гострий, листя смородини й вишні). Банки обережно залити окропом, накрити кришкою, витримати 45 хв, після чого воду злити. Ще раз залити окропом, утретє банки залити маринадом, закатати, укутати чимось теплим на кілька годин.

Патисони мариновані

Патисони вимити. На дно банки покласти гілочку кропу, лист хрону, 1-2 листки смородини, 1-2 лаврових листки, 3-5 горошин чорного перцю, 3-5 зубчиків часнику. Зверху щільно укласти невеликі плоди патисонів, великі розрізати на 3-4 частини. На трилітрову банку додати 1 ст. л. цукру, 3 ст. л. солі, 80 мл столового оцту. Залити киплячою водою, накрити металевою кришкою, поставити на стерилізацію на 18-20 хв. Готовність до вживання — через 10 діб.

Смачне овочеве рагу

Потрібно 1 кг картоплі, 700 г кабачків і патисонів, дві цибулини, 300 мл якісного томатного соку (чи 2 ст. л. томатної пасти розвести у воді), 3 зубки часнику, пучок кропу, сіль, чорний перець, цукор, коріандр, прованські трави тощо. Порізати картоплю на великі шматочки, обсмажити в олії майже до готовності. Покришити й додати цибулю та ще трішки посмажити разом з картоплею. Кабачки й патисони також порізати великими шматочками, обкачати в борошні й обсмажити. Хто не вживає смаженого, може все запекти в духовці. Сік вилити в сковороду, додати сіль, спеції. На слабкому вогні довести до кипіння.

Викласти в каструлю чи сотейник картоплю з цибулею, кабачки й патисони, залити томатним соком зі спеціями, перемішати. Довести до кипіння й тушкувати на слабкому вогні 15-20 хв, акуратно помішуючи, аби страва не підгоріла. За 5 хв до кінця додати дрібно порізані 3 зубки часнику, кріп.

09.06.2016



Рівне-Ракурс №10 від 09.06.2016p. 
На головну сторінку