Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №764 від 23.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

Чи буде в Рівному дорожчати вода?

Чи буде в Рівному дорожчати вода?

Останнім часом новини про підвищення тарифів на комунальні послуги все частіше з’являються у ЗМІ. Ось і нещодавно була оприлюднена інформація про подорожчання холодної води. Для того, аби вияснити чи торкнеться черговий етап здорожчання рівнян, автор зустрівся керівником обласного комунального підприємства «Рівнеоблводоканал» Андрієм Караушем.

- Отже чи будемо ми платити з першого липня за холодну воду більше?

- Ні. Річ у тім, що НКРЕКП підняло тарифи на послуги по забезпеченню споживачів холодною водою лише для абонентів тих підприємств, які звернулися до регулятора з таким проханням. Це десь півтора десятки водоканалів. Ми з таким проханням не зверталися. Звісно збільшення витрат є і нашому підприємстві. Це пов’язано із здороженням електроенергії та зростанням рівня мінімальної заробітної платні. Однак ми вирішили, що зможемо вирішити ці проблеми і при існуючих тарифах на водопостачання та водовідведення, за рахунок економії споживання енергоресурсів

- Андрій Петрович, а взагалі за рівнем тарифів на воду де знаходиться наш обласний центр?

- Не можу сказати, що в Рівному найдешевша холодна вода в Україні. За рівнем тарифів є міста, де вода коштує споживачам дешевше (Тернопіль, Луцьк), хоча і є обласні центри із більш високими тарифами (Кіровоград, Ужгород, Біла Церква). Кожне підприємство, кожне місто індивідуальне, зі своїми умовами функціонування водопровідно-каналізаційного господарства. В Рівному дорогий тариф пов’язаний із двома проблемами: перша - це очисні споруди. Аби ми мали свої потужності з очистки води, і вони були не за двадцять кілометрів від міста, то економія була б дуже суттєва. Друга проблема - це віддаленість наших споживачів від свердловин, звідки ми беремо воду. Це також дуже впливає на собівартість води. Хочу сказати, що над вирішенням цих головних для нашого підприємства проблем ми активно працюємо, в тому числі за рахунок залучення коштів міжнародних банків.

- Не можу не запитати про якість питної води, особливо на тлі ситуації в Ізмаілі. Чи можуть рівняни бути впевнені, що вода в їх кранах безпечна для вживання?

- Так, можуть. На відміну від Ізмаіла в нас питна вода подається із підземних пластів з глибин від 110 до 600 метрів. До того ж на нашому підприємстві діє жорстка система контролю за якістю води, особливо в літній період. Особливу увагу ми приділяємо вуличним колонкам, які ще є в Рівному та інших населених пунктах, і які обслуговує «Рівнеоблводоканал». Однак заразитися кишковими захворюваннями можна і у водоймищах та споживаючи продукти харчування. Тому я раджу усім людям не забувати про прості правила гігієни – мити овочі та фрукти перед вживанням, мити руки з милом, якщо ви використовуєте воду для приготування їжі з криниць, колодязів, і іншої немає, то принаймні кип’ятити її, купатись тільки у відведених місцях. Наша вода, яка подається централізованими водопроводами проходить знезараження гіпохлоритом натрію марки А, що особливо важливо в літній період. Це просто, але не завжди про це всі пам’ятають.

Записав Володимир Конєв

23.06.2016



Рівне-Ракурс №10 від 23.06.2016p. 
На головну сторінку