Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №764 від 23.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс військовий

Інтервью командувача оперативного командування «Захід»

Інтервью командувача оперативного командування «Захід»

Про підготовку та діяльність підпорядкованих військ оперативного командування «Захід», підрозділів територіальної оборони та підготовку до партизанської війни розповідає командувач військ оперативного командування «Захід» генерал-майором Ігор Довгань.

Товаришу генерал-майоре, розкажіть, будь ласка, про те, як здійснюється підготовка військових частин оперативного командування, якими Ви керуєте?

Підготовка військових частин оперативного командування організована відповідно до функціонального призначення та особливостей виконання завдань військовими частинами та підрозділами.

Військові частини, які знаходяться в підпорядкуванні оперативного командування «Захід» набули бойового досвіду, мають достатній рівень боєздатністі, необхідний рівень технічної оснащеності та матеріальної забезпеченості для захисту суверенітету і територіальної цілісності держави.

- Що Ви можете сказати щодо специфіки проведення заходів бойової підготовки?

- Бойова підготовка військових частин та підрозділів була переважно практичною і проводилася за двома основними напрямами: з військовими частими і підрозділами, які виконують завдання в зоні проведення антитерористичної операції, та з військовими частинами і підрозділами, які виконують завдання в пунктах постійної дислокації, набувають бойових спроможностей та відновлюють боєздатність.

У цілому, інтенсивність бойової підготовки за її основними показниками порівняно з 2014 р. зросла у 2-3 рази, що позитивно позначилося на загальному рівні боєздатності військ.

- Розкажіть про підготовку військовослужбовців. Можливо, є якісь особливості?

- Основні зусилля під час підготовки військовослужбовців були зосереджені на проведенні бойового злагодження військових частин та підрозділів, підвищенні рівня навченості особового складу. Практичне навчання і здобуття необхідних навичок залишилося переважною складовою всіх елементів підготовки військовослужбовців. Рушійною силою та головною мотивацією підготовки особового складу стали приклади ветеранів бойових дій та сучасний бойовий досвід, здобутий в ході бойових дій на Сході України..

Як підсумок: за час проведення антитерористичної операції у військових частинах оперативного командування забезпечено якісну підготовку військ до виконання завдань за призначенням. Здійснено бойове злагодження знов сформованих військових частин, що забезпечило проведення успішної ротації військ у зоні бойових дій та надійне виконання ними поставлених бойових завдань. Одночасно, протягом останніх двох років особлива увага приділялась підготовці, удосконаленню тактики дій та навченості підрозділів територіальної оборони.

- У попередньому коментарі Ви згадали про територіальну оборону? Розкажіть про це докладніше.

Для організації системи оборони в кожному районі штаби територіальної оборони формують підрозділи територіальної оборони, на які покладаються специфічні завдання, а саме:

посилення охорони і оборони визначених ділянок державного кордону;

охорона важливих об’єктів державного та регіонального значення та комунікацій;

виконання завдань комендантської служби;

розгортання та несення служби на блокпостах;

боротьба з диверсійно-розвідувальними силами противника та незаконними збройними формуваннями;

підтримання правового режиму воєнного стану;

організація руху опору та партизанських загонів у разі захоплення противником території району.

- Ви вважаєте, що може дійти до партизанської боротьби?

- Просування військ Російської Федерації у глиб України малоймовірно, але завжди треба відпрацьовувати всі, навіть найгірші, сценарії. Тільки здається, що партизанська боротьба - це цілком народна ініціатива. Набагато ефективніше, якщо окрім бажання цивільних людей опиратись ворогу, будуть спеціально підготовлені та озброєні загони, які мають визначені наперед завдання. Для прикладу, це може бути:

руйнування інфраструктури ворога в будь-якій формі ;

знищення живої сили противника;

дії на комунікаціях противника з метою порушення постачання його регулярних військ та багато інших завдань.

Отже, партизанська боротьба має готуватися у будь-якому випадку, тим паче, що дії нашого сусіда передбачити важко. Чи Ви могли уявити два роки тому, що буде зараз? Я – ні. Тому спрогнозувати, що буде далі і як буде розвиватися ситуація важко, краще до всього бути готовим.

Між іншим, населення Західної України має чималий досвід партизанської боротьби, набутий під час Другої світової війни.

- Розкажіть, як здійснюється підготовка підрозділів територіальної оборони?

- З даними підрозділами проводяться навчальні збори із практичним призовом військовозобов’язаних. Під час проведення зборів

відновлюється навченість особового складу у виконанні функціональних обов’язків;

підвищюється рівень знань офіцерів, сержантів і солдат, вивчається штатне озброєння та військова техніка, способи їх застосування, удосконалюються практичні навички їх експлуатації;

проводиться рекогносцировка районів де будуть застосовуватися підрозділи територіальної оборони;

під час проведення зборових заходів проводиться злагодженість управління та підрозділів в цілому за тематикою їх застосування;

перевіряється рівень готовності підрозділу до виконання завдань за призначенням.

- І на завершення, я не сумніваюсь у нашій перемозі, але, на вашу думку, як швидко це станеться?

- Хочу надіятись, що чекати залишилось не довго, але в першу чергу на мою думку, це залежить від того наскільки швидко та якісно ми зможемо вирішити всі наші внутрішні проблеми, тобто впровадження та виконання пріоритетних реформ, які вплинуть на ситуацію в країні в цілому.

23.06.2016Спілкувалася Марія РІВНЕНСЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 23.06.2016p. 
На головну сторінку