Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №768 від 21.07.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Які хвороби лікують п’явками? Гірудотерапія!

Які хвороби лікують п’явками? Гірудотерапія!

Гірудотерапія (лікування п’явками) відома з давніх часів і останнім часом набуває особливої популярності. Це природний, безпечний, перевірений сотнями років спосіб лікування багатьох хвороб, які погано піддаються лікуванню методами сучасної медицини. Відгуки про лікування п’явками найсприятливіші, але чи так нешкідлива гірудотерапія і в чому її особливість?

За словами фахівців, ферменти слини п’явок мають унікальні лікувальні властивості і використовуються для боротьби з широким спектром захворювань. Гірудотерапію застосовують для лікування ендометріозу, безпліддя, звичного невиношування вагітності, запальних процесів, підготовки до ЕКЗ. Лікування п’явками ефективно при урологічних захворюваннях: простатиті, деяких видах чоловічого безпліддя, порушення потенції. Дана терапія корисна людям з ішемічною хворобою серця (ІХС), гіпертонічну хворобу, пацієнтам у період реабілітації після ішемічного інсульту (через 4-6 місяців після інсульту), а також тим, хто страждає варикозною хворобою,атеросклерозом, міжхребцевою грижею, остеохондрозом, мігренню, метаболічним синдромом, цукровим діабетом.

Лікарі прекрасно знають наскільки важко боротися з хронічними запальними захворюваннями. Справа в тому, що у вогнищі запалення погіршується кровоток і проникність тканин. За рахунок цього концентрація лікарської речовини у вогнищі значно нижче, ніж у крові організму в цілому. Збільшення дози хімічного препарату не вирішує проблеми, оскільки завдає удару по іншим органам (печінки, нирках, ендокринних залоз, кістковому мозку). Біологічно активні речовини слинних залоз п’явки здатні відновити кровотік у вогнищі запалення і за рахунок цього здійснити доступ ліків у вогнище запалення, поліпшити регенерацію тканин. Одна п’явка висмоктує від 5 до 10 мл крові. Після відпадання п’явки кровоточивість триває ще кілька годин (до доби). Втрата крові за цей період становить приблизно 20 — 30 мл. Таким чином, завдяки впливу 5 п’явок одночасно, крововтрати становлять 100 — 250 мл.

Причому цей спосіб кровопускання має незаперечні переваги перед венозним (від якого відмовилися ще на початку століття). Витягуючи кров з ліктьової вени отримуємо те, що отримуємо, -кровопускання. Кровопускання з області над ураженим органом відбувається тривало (близько години до насичення п’явки і до доби після її відпадання). Тим самим створюється умови стабільного багатогодинного дренажу і венозного розвантаження даної області. У конкретній області відбувається поліпшення мікроциркуляції, ліквідується венозний застій, усувається ішемія органу, поліпшується трофіка тканин, посилюється фагоцитоз і клітинний обмін.

Перш ніж зважитися на гірудотерапію, необхідно проконсультуватися з лікарем і пройти обстеження (УЗД, здача аналізів крові). Далі фахівець, грунтуючись на поставленому діагнозі і даних про супутніх захворюваннях пацієнта, визначає тактику лікування. Як правило, при лікуванні застосовують від трьох до семи медичних п’явок. Сама процедура не викликає неприємних відчуттів і майже безболісна. Пацієнт лише відчуває невелике поколювання в момент, коли п’явка присмоктується. Сучасна гірудотерапія відрізняється від древньої тим, що нині використовуються не дикі, а вирощені на біофабриці й пройшли медичний контроль п’явки. Крім того в даний момент п’явка використовується тільки один раз. Після сеансу терапії п’явки знищуються, що відповідає вимогам профілактики ВІЛ-інфекції, вірусного гепатиту і ряду інших хвороб, що передаються через кров.

Лікарі попереджають, що неправильне використання п’явок може призвести до несприятливого результату.Так, якщо їх поставити близько до кровоносних судинах, може виникнути кровотеча. При використанні п’явок в домашніх умовах великий також ризик інфікування зони укусу п’явки, розвитку алергічних реакцій. А сеанс гірудотерапії в сумнівному закладі може бути просто небезпечний — контролювати чистоту п’явки і умов проведення лікування в таких умовах неможливо.

Слід також знати, що гірудотерапія має ряд протипоказань, серед яких гемофілія, кровотеча неясної етіології, фізичне виснаження, онкологічні захворювання, індивідуальна непереносимість, вагітність, анемія. Процедури не рекомендуються дітям до 5 років.

Вважається, що в теплу пору року активність ферментів п’явки набагато вище, поліпшується її здатність до усунення вогнищ запалення. Лікування п’явками сприяє поліпшенню кровообігу, нормалізації тиску при гіпертонії,підвищенню імунітету. Ферменти, що містяться в слині п’явки (більше 100), мають антибактеріальну дію.

Гірудотерапію можна віднести до альтернативних методів лікування, її можна застосовувати у випадку, якщо попередні способи терапії виявилися не ефективними або у пацієнтів виникли побічні ефекти від прийому ліків.

21.07.2016korysniporady.com.ua



Рівне-Ракурс №10 від 21.07.2016p. 
На головну сторінку