Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №769 від 28.07.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Ремонт гуртожитку – щедрість міської ради чи..?

Ремонт гуртожитку – щедрість міської ради чи..?

26 липня відбулось позачергове засідання виконавчого комітету Рівненської міської ради.

Найбільшу дискусію на засіданні викликало питання, яке стосувалося гуртожитку по вулиці Небесної Сотні, №6а. Більше того – мешканці будинку влаштували пікет, щоб міська влада почула людей і не висиляла їх із власного помешкання.

Днями раніше було написане колективне звернення від мешканців цього будинку, адресоване міському голові Володимиру Хомку та депутатам Рівненської міської ради. В ньому йшлося наступне:

«Питання проведення капітального ремонту гуртожитку, а тим паче його приватизація, не лише не розглядається та гальмується, а й не обговорюється, оскільки є чиясь зацікавленість у території на якій розташований даний гуртожиток. Саме тому, уповноваженими особами, шляхом бездіяльності, будівлю гуртожитку довели до стану, в якому вона перебуває сьогодні. Все, на що спромоглися зацікавлені особи у владних кабінетах – це виділяти колосальні кошти на обстеження технічного стану будівлі, і не приймати далі жодних дій...

Відповідно до ЗУ «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», громадяни, які не мають власного житла, більше п’яти років на законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитку та фактично проживають у них, мають право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках, які перебувають у власності територіальних громад і можуть бути приватизовані відповідно до закону».

А міський голова Володимир Хомко висловився так:

«Будинок, який знаходиться по вулиці Небесної Сотні, 6а, потребує капітального ремонту, – це визначили спеціалісти. Також вони рекомендують не проводити там ремонтні роботи, поки в будинку мешкають люди. Я б дав дозвіл приватизувати будинок, якби він не був таким аварійним. Мені він взагалі не потрібний! Але я несу відповідальність за тих людей, які у ньому мешкають – якщо з ними щось станеться, то відповідати за все буду я, і до в’язниці піду також я!

До речі, чудом знайшов 40 вільних місць в гуртожитку по вулиці Відінській. Вже домовився, аби людям надали тимчасове житло на період ремонтних робіт. Після ремонту – будь ласка – вертайтеся назад!».

Однак люди скаржилися і запевняли, що ті умови проживання, які їм пропонує Володимир Хомко, м’яко кажучи, «не дуже»... А ще вони бояться, що на місці нинішнього гуртожитку можуть побудувати парковку для торгового центру, який будується поруч.

Вирішено: надати право мешканцям гуртожитку провести повторну експертизу будинку за рахунок коштів із міського бюджету.

Наразі люди активно шукають інвесторів та спеціалістів-експертів, які зможуть допомогти розібратися із проблемою.

Олександра НАГОРНА

Коментар голови фракції «Радикальної партії Олега Ляшка» в Рівненській міській раді Романа Стасюка:

«Ситуація навколо цього гуртожитку складається дуже дивно. Річ у тім, що депутатська комісія, яка розглядала це питання і де були представлені депутати від усіх фракцій, висловилась за те, щоб надати можливість мешканцям гуртожитку на вулиці Небесної сотні, 6 (а) приватизувати свій будинок. Це абсолютно нормальна практика. Після цього власники житла створюють ОСББ і беруть участь в міських програмах по ремонту житла на умовах спів фінансування. І люди з цим погоджуються. Натомість збирається позачергове засідання міськвиконкому і вирішує признати будівлю аварійною Це означає, що десятки сімей можуть втрати своє житло, бо після розселення дуже просто визнати будівлю гуртожитку такою, що не підлягає ремонту та знести. Я вважаю, що на наступній сесії міська рада повинна проголосувати за надання мешканцям гуртожитку права на приватизацію. Це буде чесно і справедливо».

28.07.2016Записав Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 28.07.2016p. 
На головну сторінку