Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №774 від 01.09.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Колишній КДБіст більше не судиться

Колишній КДБіст більше не судиться

25 серпня в Рівненському окружному адміністративному суді відбулося засідання щодо доступу до особової справи полковника КДБ Бориса Стекляра, який був причетним до вбивства у 1952 році українського графіка та політичного діяча Ніла Хасевича.

Інформаційне агентство «Нація» повідомило, що «восени 2015 року голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович звернувся до Архіву СБУ з проханням ознайомитися з особовою справою Бориса Стекляра у рамках наукового дослідження про переслідування українського підпілля радянськими органами державної безпеки. Але доступ до інформації не надавався.

«Будь-які спроби обмежити – у тому числі через суд – доступ до архівної інформації про штатних або позаштатних працівників репресивних органів суперечать законодавству України та є протиправними», – так висловився юрист Сергій Рябенко.

«Право жертви, в тому числі й на доступ до інформації, є вищим за право ката. Суспільство, яке пережило жах тоталітаризму, має право на вичерпну інформацію про тих, хто втілював у життя репресивну політику, вбивав, катував, відправляв у табори», – зазначив начальник Управління інституційного забезпечення політики національної пам’яті УІНП Ігор Кулик».

Раніше, а саме 26 липня, в Рівненському окружному адміністративному суді мали розглядати позов КДБіста Бориса Стекляра до управління СБУ. У позові Стекляр вимагав, аби суд заборонив відкривати доступ до своєї особової справи. Однак тоді засідання не відбулося – суддя Людмила Жуковська перебувала в лікарні. Сьогодні ж вона повідомила, що 4 липня 2016 року Борис Стекляр відкликав свій позов до СБУ.

Суд виніс рішення: задовольнити прохання Бориса Стекляра й відкликати його позов.

А блогер Іван Мельник зазначив:

«Першого серпня я подав запит в СБУ, щоб отримати доступ до особової справи Бориса Стекляра. До першого вересня буду знати – чи нададуть мені цей доступ».

01.09.2016Олександра НАГОРНА



Рівне-Ракурс №10 від 01.09.2016p. 
На головну сторінку