Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №206 від 22.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультпункт

Про податковий кредит і навчання у вузі

“Доброго дня. Допоможіть, будь ласка, з’ясувати таке питання. Чи можна включати до податкового кредиту за навчан-ня кошти, що сплачуються платниками податку за додаткові освітні послуги для студентів, які навчаються за державним замовленням у державному вищому навчальному закладі?

З повагою, Галина Мельник, м.Рівне”

Згідно з п.1.16 Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб”, податковий кредит – це сума (вартість) витрат, на суму яких дозволяється зменшення суми загального річного оподатковуваного доходу, в тому числі у зв’язку з компенсацією вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Згідно зі ст.14 Закону України “Про вищу освіту”, вищі навчальні заклади здійснюють підготовку фахівців відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів на підставі навчальних планів та програм навчальних дисциплін, які розробляються вищим навчальним закладом відповідно до освітньо-професійних програм підготовки і затверджуються керівником вищого навчального закладу.

Розміри бюджетних призначень на підготовку фахівців з вищою освітою, а також підготовку наукових і науково-педагогічних працівників через аспірантуру і докторантуру визначаються у Законі про Державний бюджет. Додатковим джерелом фінансування державних вузів є плата за надання такими навчальними закладами додаткових освітніх послуг відповідно до укладених договорів.

Тобто, студенти, які навчаються у державних вузах за державним замовленням і одержують освітні послуги, що надаються вузом згідно з навчальними планами та програмами навчальних дисциплін, не провадять оплату таких послуг. При цьому вищий навчальний заклад не може надавати платні послуги у галузі вищої освіти та пов’язаних із нею інших галузях діяльності на заміну або в рамках освітньої діяльності, що фінансується за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів (ст.65 Закону).

Виходячи з наведеного, кошти, які платники податку сплачують за додаткові освітні послуги для студентів, які навчаються за державним замовленням у державному вищому навчальному закладі, не можуть бути включені до податкового кредиту такого платника податку.

22.09.2005Відділ зв’язків з громадськістю, ЗМІ та МРР Рівненської ОДПІ



Рівне-Ракурс №10 від 22.09.2005p. 
На головну сторінку