Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №206 від 22.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Політичне коло

Центристи об’єднуються

На тлі останніх скандальних подій в українському політикумі яскраво вирізняються об’єднавчі процеси. 19 вересня лідери Республіканської партії України Юрій Бойко і Партії промисловців і підприємців Анатолій Кінах підписали договір про співпрацю.

Логіка цього кроку очевидна: обидві партії мають багато спільного. По-перше, вони представляють інтереси реального сектора української економіки. По-друге, обидві партії виступають за: пошук форм ефективно взаємодії між владою і промисловістю, прискорення темпів модернізації економіки, створення умов для технічного переоснащення виробництва і створення нових робочих місць.

І партію республіканців, і партію промисловців очолюють “технарі”, висококласні управлінці: прагматичний промисловець Анатолій Кінах та досвідчений топ-менеджер, екс-глава НАК “Нафтогаз України” Юрій Бойко. Обидва лідери сповідують ідеологію економічного прагматизму. І Кінах, і Бойко неодноразово різко висловлювалися проти популізму й економічного дилетантства, властивого багатьом представникам нової влади.

До виборів у парламент залишилося менше ніж півроку. Судячи з усього, Республіканська партія і Партія промисловців та підприємців часу гаяти не збираються. Перший крок назустріч вони вже зробили. Цікаво, чи вийде у них в майбутньому створити могутній блок? Адже придивившись один до одного, та ще й попрацювавши пліч-о-пліч, може трапитися так, що обидві ці партії можуть поставити собі і загальну мету - місця в парламенті.

Щоправда, самі підписанти стверджують, що про передвиборний союз не йдеться (в усякому разі, поки). Офіційна мета угоди - консолідація зусиль для реформування політичної системи, створення сучасної й ефективної законодавчої бази, а також довгострокової програми соціально-економічного розвитку України. Партії координуватимуть свої дії при проведенні політичних заходів, погоджуватимуть свої позиції і виступатимуть зі спільними заявами, - загалом, співпрацюватимуть досить тісно.

Отже не виключено, що ми спостерігаємо появу на українському політичному Олімпі нового бренду. До речі, його шанси майбутньою весною могли б бути дуже непогані, адже прагматичні політики, об’єднавшись, можуть привернути громадян, розчарованих численними скандалами і популізмом.

Але є в цьому й інтрига. На лідерство в політичному центрі претендує Володимир Литвин з новинкою - Народним блоком свого імені. Чи не стануть новоспечені союзники конкурентами Литвина? Хоча лідер республіканців Юрій Бойко не виключає і можливості співпрацювати з блоком спікера. Зрештою, час покаже.

22.09.2005Прес-служба РПУ



Рівне-Ракурс №10 від 22.09.2005p. 
На головну сторінку