Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №782 від 27.10.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

За місяць «Рівнегаз» встановив 42 будинкових лічильники газу

Темпи монтажу будинкових лічильників на Рівненщині зростають – лише за вересень встановлено майже третина від загальної кількості вже працюючих приладів обліку такого типу. Це вже дозволяє облікувати блакитне паливо майже в 10 тис. мешканців регіону, які використовують газ лише для приготування їжі.

Загалом в Рівненській області встановили 134 будинкових лічильники газу. Закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» зобов’язує всіх споживачів встановити прилади обліку газу. Ті споживачі, які ще не встановили газовий лічильник і мають встановлену лише газу плиту, оплачують за блакитне паливо згідно з затвердженою урядом «нормою споживання» газу. Вона становить 4,4 м. куб. на людину в місяць, а за відсутності гарячого водопостачання 7,1 м. куб. Тобто, якщо у квартирі проживає чотири особи, то їх місячний платіж сягає 120 чи 195 грн. відповідно.

Після встановлення будинкового лічильника система розрахунку виглядає наступним чином: лічильник фіксує обсяг спожитого газу в цілому по будинку. Щомісяця дані приладу в автоматичному режимі надходять до газорозподільного підприємства. Загальний обсяг палива розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця в будинку. На підставі саме цих обсягів постачальник газу формує рахунки та виставляє їх споживачам. Якщо в будинку є індивідуальні лічильники, то їх показання віднімають від показань будинкового. Відповідно нарахування на індивідуальний лічильник проводитиметься окремо.

«Кожен мешканець багатоквартирного будинку після встановлення будинкового лічильника, матиме можливість порівняти свої розрахунки та визначитись, яким чином надалі сплачувати за газ та чи варто взагалі встановлювати індивідуальний лічильник в квартирі. Водночас, навіть після встановлення будинкового пристрою, споживач зможе будь-коли встановити і індивідуальний», - пояснює технічний директор Олександр Ганжа.

Щодо споживачів, які перешкоджатимуть встановленню безкоштовних лічильників, та не встановлюють їх своїм коштом, законодавство зобов’язує переводити таких на граничні норми споживання. Після складання відповідного акту з представниками держрегулятора про відмову від лічильника, місячне нарахування за газ для таких споживачів становитиме 9,8 кубометрів на особу якщо встановлена газова плита за наявності централізованого гарячого водопостачання; 18,3 кубометрів на особу – якщо встановлена газова плита у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача. Натомість із 2018 року газорозподільній компанії буде взагалі заборонено транспортувати їм природний газ.

27.10.2016



Рівне-Ракурс №10 від 27.10.2016p. 
На головну сторінку