Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №782 від 27.10.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Не ігноруйте застуду

Не ігноруйте застуду

Існує майже 200 застудних захворювань. Їх стільки ж, скільки різновидів вірусів — маленьких живих істот, які передаються від хворих до здорових людей у невидимих крапельках слизу під час кашлю, чхання і навіть розмови. Віруси, потрапляючи в організм, проникають усередину клітин верхніх дихальних шляхів і руйнують їх.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ БАНАЛЬНІ ЗАСТУДИ

Грип та гострі респіраторно-вірусні інфекції (ГРВІ) посідають перше місце за частотою і кількістю випадків у світі і становлять 95% усіх інфекційних захворювань. Часті грип та ГРВІ поступово підточують серцево-судинну систему, скорочуючи на кілька років середню тривалість життя людини. Імунітет після перенесеного захворювання нестійкий, тому людина щорічно може 3—4 і більше разів захворіти на ГРВІ. Перші ознаки гострих респіраторно-вірусних захворювань — це лихоманка (температура тіла вища 37 градусів), інтоксикація (слабкість, млявість, сонливість, нудота, головний та м’язовий біль), потім «приєднуються» біль у горлі, кашель, чхання, нежить. Запорукою якнайшвидшого одужання було і залишається своєчасно почате лікування. Для полегшення симптомів застуди потрібно приймати лікарські препарати. Як показує практика, якщо знехтувати лікуванням на початку захворювання, то ускладнень не оминути, а вони можуть бути дуже серйозними. Обирати ліки слід з позицій ефективності та безпечності для організму і надавати перевагу препаратам, що мають не тільки жарознижувальну і знеболювальну дії, а й противірусний та протизапальний ефекти. У виборі таких ліків вам допоможе лише лікар(!), і в жодному разі не реклама, сусідка чи знайома тощо. Застудившись, перш ніж звертатися по допомогу до сильнодійних лікарських препаратів, спробуйте спочатку засоби, які менш шкідливі. І пам’ятайте: що раніше розпочато лікування, то більше шансів на швидше одужання.

ПОМІЧНІ ТРАВИ

Допоможуть на початку застуди гарячі ванни для ніг із гірчицею тривалістю 10 хвилин; сік редьки з медом; відвар квітів калини звичайної (1 ст. л. квітів заварити 1 склянкою окропу, кип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні. Пити по 1 ст. л. тричі на день) або квітів бузини (1 ст. л. квітів залити склянкою окропу, настояти 20 хв і пити відвар гарячим). Уранці і на ніч корисно полоскати горло настоями ромашки, календули, шавлії або відваром суміші листя шавлії, квітів лісової мальви і квіток бузини (узятих порівну). Для усунення нежитю корисно вдихати порошок смаженої кави з домішками ментолу. У разі нестерпного кашлю фітотерапевти рекомендують такий збір: квіти бузини, липовий цвіт — по 2 частини, кора верби — 3 частини, корінь солодки, квіти ромашки — по 1 частині. 2 ст. л. подрібненого збору заварити 0,5 л окропу, настояти 15 хвилин, процідити і випити теплим протягом дня. У разі застудних захворювань верхніх дихальних шляхів чудово допоможе збір: 3 ст. л. квітів липи, 2 ст. л. квітів ромашки і по 1 ст. л. квітів чорної бузини і трави багна. 1 ч. л. суміші залити склянкою окропу і настояти в теплому місці 30 хв. Процідити і приймати в теплому або гарячому вигляді по 0,5 склянки двічі-тричі на день. Бажано після вживання чаю полежати 20 хв у ліжку: це чудовий потогінний засіб. Дуже помічна у боротьбі з застудою алтея лікарська. 1 ст. л. трави подрібнити, залити склянкою води кімнатної температури на 1 годину, потім процідити через марлю і додати цукор або мед. Не дивуйтеся щодо води кімнатної температури — у поєднанні з алтеєю вона є цілющою. Прохолодний настій приймати по 1 ст. л. кожні 2 години.Під час застуди потрібно їсти більше часнику та цибулі, на ніч пити чай із медом, малиною, листям м’яти, чорної смородини, суниці. 2 ст. л. сухої малини заварити в 1 склянці окропу, настояти 15 хв, процідити і пити до 2—3 склянок протягом 2 годин. До речі, якщо вам не вдалося запастися малиною, у боротьбі проти застудних захворювань чудово допомагають навіть її гілочки, які можна збирати і влітку, і взимку. 1 ст. л. подрібнених гілочок заварити 1 склянкою окропу, кип’ятити на малому вогні 20 хв, настояти 30 хв і пити по третині склянки тричі на день до їди. Покласти ягоди калини в емальований посуд (у пропорції 2 ст. л. ягід на склянку окропу), розтерти, залити окропом, потримати 15 хвилин під кришкою на водяній бані, охолодити, процідити. Більш як дві доби цей настій не варто зберігати — навіть у прохолодному місці. Заварювати слід новий.

«ПРОТИЗАСТУДНІ» ОВОЧІ

Протизастудні властивості мають і овочі. Сік буряку змішати з медом (рівні пропорції). Пити по 1 ст. л. тричі на день за 20 хв до їди. До речі, соком буряку дуже добре полоскати горло в разі ангіни. Натерти буряк на дрібній тертці, відтиснути сік. До 1 склянки соку додати 1 ст. л. оцту (не есенції!) і полоскати горло 5—6 разів на день. Не забувайте про таких друзів здоров’я, як часник, картопля і кріп. За перших ознаках застуди, дряпання в горлі зварити картоплю в лушпині та дихати над парою 5—10 хвилин. Гарячою водою, де варилася картопля, змочити серветку і зробити теплий компрес на горло. Підошви натерти часником та одягнути вовняні шкарпетки. Інгаляції картопляною парою робити щодня від 2 до 5 днів. Інший варіант лікування картоплею в лушпині: потовкти гарячу картоплю, додати 1 ст. л. олії і 2—3 краплі розчину йоду, добре перемішати, нанести на тканину і прикласти до грудей та горла. Зверху обов’язково укутатися (зігрівальний компрес). Робити це варто на ніч, і коли компрес охолоне, зняти. Цей спосіб лікування дуже ефективний у разі застудних захворювань, особливо за катару верхніх дихальних шляхів і бронхіту. Від таких захворювань, як ангіна чи тонзиліт, корисно пити замість чаю теплий настій молодих пагонів кропу. Заварювати їх так само, як чай.

ФРУКТОВЕ ЛІКУВАННЯ

У лікуванні застудних захворювань помічними є і фрукти. Дрібно нарізати 3 обчищених яблук середнього розміру, залити 1 л окропу, варити на слабкому вогні, настояти 30 хв і пити такий компот тричі на день по 1 склянці. Дуже ефективне листя яблуні. Залити 1 склянку сухого подрібненого листя 0,5 л окропу і пити як чай. Помічний у разі застуди і яблучний оцет. Змішати 0,5 ч. л. оцту з 1 ч. л. меду в 0,5 склянки теплої води і приймати у разі захворювань, які супроводжуються високою температурою тіла. До речі, яблучний оцет навпіл з горілкою (1:1) — ідеальний засіб для розтирання за будь-якої застуди. За високої температури розтирання робити кожну годину до поліпшення стану. Якщо ж запальний процес досяг бронхів, обов’язково зверніться до лікаря. Одночасно з лікуванням фруктами, ягодами, овочами і травами по 2—3 хвилини на день масажуйте вказівними пальцями ніс з обох боків — від кута ока до крил носа. Можна втирати при цьому ароматичні олії — м’яти, евкаліпта, лаванди, базиліка та ін. (по 1 краплі на один сеанс лікування).

27.10.2016



Рівне-Ракурс №10 від 27.10.2016p. 
На головну сторінку