Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №264 від 02.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Вояж

Василь Джарти та Віктор Матчук знайшли спільну мову у вирішення цієї проблеми

Міністр завдав удару по приватних копачах

Під час візиту в Рівненську область міністр охорони навколишнього природного середовища Василь Джарти власноруч кувалдою розбив конфісковану в незаконних копачів бурштину мотопомпу.

Побувавши в місцях найбільш інтенсивних незаконних розкопок українського бурштину, міністр Джарти жахнувся їхніми обсягами. Гектари лісу в заповідних зонах практично знищені і схожі на поверхню Місяця. “Важко було дивитися на це блюзнірство, що відбувається з вини горе-копачів, які знущаються з природи, - заявив міністр пізніше, на прес-конференції. - Це триває вже не один рік, і ми прийняли рішення, яке повинно допомогти. Потрібно створити такі умови для роботи цих копачів, щоб вони платили відповідні кошти до бюджету. Їх можна зрозуміти - вони заробляють на хліб. Але при цьому повинні працювати і на державу, і на регіон, і на себе. А для цього приватним копачам потрібно видати відповідні ліцензії та дозволи. Спочатку, щоправда, підрахуємо вартість цих документів”.

Коли чекати підкріплення слів міністра новими законами - невідомо. А поки держпідприємства, що займаються переробкою бурштину, не мають права купувати його у приватних копачів. Тому останнім доводиться збувати “сонячний камінь” у сусідні країни, зокрема, Польщу. І зупинити цей процес, коли навіть не передбачена кримінальна відповідальність за збереження і збут бурштину, практично нереально. За словами голови Рівненської ОДА Віктора Матчука, тільки за минулий рік збитки від незаконного видобутку поліського бурштину-сирцю склали 10 мільйонів гривень, а від збуту готового - 40 мільйонів. До того ж, ніхто не рахує збитків від знищення лісів заповідної зони. А ця сума теж обчислюється мільйонами гривень. Не вважає панацеєю в цій справі міністр Василь Джарти і можливість видобутку та переробки бурштину держпідприємством “Укрбурштин”. “Контролювати видобуток і переробку одне підприємство не в змозі, - вважає міністр. - Адже прибуток приносить не сам видобуток, а переробка і реалізація готового продукту”.

Щоб переконати депутатів Верховної Ради стати на захист українського бурштину, який за своїми якостями не поступається прибалтійському, міністр Василь Джарти пообіцяв журналістам відкрити в парламенті постійно діючу виставку виробів із бурштину.

02.11.2006Володимир ПОПИК



Рівне-Ракурс №10 від 02.11.2006p. 
На головну сторінку