Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №787 від 01.12.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Андрій Карауш: «Комунальна галузь потребує нових рішень»

Андрій Карауш: «Комунальна галузь потребує нових рішень»

Ситуація у вітчизняному ЖКГ складна. Ледве не кожного дня з різних міст України надходить інформація про негаразди на комунальних підприємствах, які надають житлово-комунальні послуги. Однак, не можна сказати, що керівники підприємств галузі «сидять склавши руки». Пошук форм і методів вдосконалення роботи та модернізації підприємств продовжується попри всі негаразди. Це ще раз довів семінар, який пройшов минулого четверга на виробничій базі РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал». Хоча назва заходу «Впровадження ГІС на підприємствах водного господарства для головних інженерів, технічних спеціалістів в галузі водопостачання та водовідведення» говорить про його вузьку спеціалізацію, але в процесі дискусій обговорювалися теми, дуже цікаві для широкого загалу.

Представник Північної Екологічної Фінансової Корпорації (НЕФКО) в Україні, Олексій Думік, розповів, що ця фінансова структура активно надає пільгові кредити комунальним підприємствам декількох країн. До речі, НЕФКО днями заключить першу угоду з містом Рівне. За гроші цієї структури будуть утеплюватися навчальні заклади обласного центру. НЕФКО готова розширювати програми фінансування, але натрапляє на штучні перешкоди. Наприклад, вони стикнулися з таким парадоксом, як блокування кредитних коштів на рахунках наших теплопостачальних підприємств, зникнення коштів НЕФКО в «проблемних банках», таких «Хрещатик», а наша система електронних торгів «ProZorro», на думку пана Думіка, є дуже дивною, бо фактично запрограмована на те, щоб переможцем виходив не той, хто пропонує оптимальну пропозицію, а той, чия фірма надає найнижчу ціну. Це призводить до того, що державним та комунальним підприємствам постачається продукція та обладнання низької якості.

Взагалі проблема наших тендерів є «головним болем» для усіх, хто з нею колись стикався. Так «Луцький водоканал», отримавши кредит на зміну обладнання, вже довгий час не може його придбати. Це при тому, що гроші на це є і вже скоро доведеться починати повертати їх позичальнику.

Директор РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», Андрій Карауш, навів інший приклад. Вже два роки підприємство веде перемовини та готує документи для отримання пільгового кредиту від Європейського інвестиційного банку. Фінансова установа готова надати кошти на придбання обладнання, але іноземні банкіри ніяк не можуть зрозуміти, чому в Україні міжнародні кредитні кошти, які вони надали, хочуть обкласти ПДВ (податком на додану вартість). Такого немає ніде в світі і поки продовжуються перемовини з цього приводу, «Рівнеоблводоканал» не може отримати жодної копійки. Тому проводити заміну обладнання та впровадження нових технологій доводиться здійснювати виключно за власні кошти.

Треба віддати належне нашому підприємству. Досвід впровадження нових технологій на РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» викликав інтерес не тільки в колег з України, а навіть у представників білоруських підприємств. Зокрема, це стосується ГІС-системи – електронної карти мереж водопостачання та водовідведення, впровадженої на «Рівнеоблводоканалі» у 2013-2015 роках.

В Україні, окрім Рівного, така програма в повному обсязі працює ще в Чорноморську (колишній Іллічівськ). Це не просто електронна карта, а й статистика пошкоджень, повна інформація про абонентські підключення, можливість гідравлічного розрахунку та моделювання водопровідної системи в цілому або її частини.

Що ж стосується пропозицій, то автору особливо сподобалась ініціатива президента Асоціації «Укрводоканалекологія» Юрія Жерліцина, який запропонував кардинально зменшити ПДВ для споживачів комунальних послуг. Якщо таку ініціативу підтримає наша влада, то тарифи на всі комунальні послуги суттєво зменшаться автоматично. Будемо сподіватися, що така ініціатива буде нарешті почута та підтримана Кабінетом Міністрів України.

01.12.2016Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 01.12.2016p. 
На головну сторінку