Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №789 від 15.12.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чим корисно м’ясо індички,

Чим корисно м’ясо індички,

та чому є сенс включити його у своє меню

Через малий вміст жиру дієтологи рекомендують індичку не тільки тим, хто стежить за своєю вагою, але також сердечникам, гіпертонікам і діабетикам, а до них, між іншим, належить більше половини дорослих.

Діабет, ішемічна хвороба серця, гіпертонія, як і пов’язаний з ними атеросклероз, - це багато в чому результат надлишкового споживання тваринної їжі, багатої насиченими жирами та «поганим» холестерином (саме він відповідає за утворення бляшок, що забивають кровоносні судини).

Ось чому людям із серцево-судинними недугами лікарі пропонують обмежувати споживання жирних продуктів, багатих холестерином. Однак на індичину обмеження не поширюються: 100-грамова порція вареної грудинки (це шматок розміром з пачку масла), містить усього один грам жиру - фактично на рівні статистичної погрішності. Що ж стосується холестерину, то навіть у щуці з камбалою його на три міліграми більше, ніж у грудинці індички. Введення в меню індички замість яловичини зі свининою дозволяє нормалізувати рівень холестерину.

Менше калорій

Індичина низькокалорійна, тому в багатьох дієтах для схуднення вона входить у список дозволених продуктів. Найбільш дієтична частина індички - це грудинка без шкіри: в 100 грамах усього 119 кілокалорій, тоді як крила та ніжки - пожирніші: 208 і більше калорій на 100 грам. М’ясо зі шкірою значно масніше і містить більше холестерину, тому дієтологи радять шкірочку знімати, а саме м’ясо запікати або відварювати, тому що смаження збільшує калорійність продукту.

Грудинка індички - це біле м’ясо, а от ноги, крила - темне. Якщо ви стежите за фігурою, то вибирайте біле м’ясо, у ньому багато білка та вітамінів, зате мало жиру.

Щоби наїстися

Незважаючи на скромний вміст жиру та невисоку калорійність, індичка - продукт дуже поживний.

Головне її багатство - це білок, що служить основним матеріалом для побудови клітин і тканин організму. За його вмістом (у середньому 19,5-21 грамів на 100 г) індичина перевершує яловичину (18,6 г), свинину (14,3 г) і баранину (15,6 г). Більше протеїну міститься хіба що у свинячих ніжках і в м’ясі лося.

Вітаміни

М’ясо індички поставляє в наш організм безліч вітамінів (А, B2, B6, B12 і добову норму вітаміну РР), а також мінерали (залізо, магній, селен, калій, марганець, цинк). Можна довго перераховувати, яку функцію виконує кожний з них: наприклад, вітаміни групи В необхідні для вироблення організмом енергії, а селен запобігає виникненню онкологічних захворювань.

Однак правда в тім, що в процесі травлення організм наш взаємодіє з вітамінами та мінералами не окремо, а в комплексі. Одні речовини, що потрібні йому, він витягає, непотрібні - відкидає. Про «індичий» набір вітамінів і мінералів можна з визначеністю сказати: всі разом вони зміцнюють імунітет, зберігають молодість, запобігають раковим захворюванням, а також поліпшують стан кісток, волосся та крові.

В індичці більше заліза і натрію, ніж у яловичині. Через високий вміст натрію, м’ясо індички буде смачним з мінімальним додаванням солі, що дуже корисно для здоров’я. А фосфором воно багато практично так само, як і риба.

Жодної алергії

Індичка - це гіпоалергенний продукт. Про епідемії алергії сьогодні говорять дуже часто - виявляється, реакцію може давати майже будь-який продукт, в основному харчові білки природного походження. Індичка в провокуванні алергійних реакцій практично не помічена.

Універсальна їжа

Індичка гарна тим, що вживати її можна і як монопродукт, і з будь-яким гарніром - овочевим або складним. Вибір гарніру для такого м’яса - справа смаку. Суворих догм немає. І спосіб приготування підійде будь-який - можна запікати, тушкувати, відварювати, готувати на грилі.

Підводячи підсумок, можна стверджувати, що індичка майже ніяких шкідливих властивостей не має. Однак слід пам’ятати, що людям, які страждають хворобами нирок або подагрою, індичатина не принесе користі, тому що в ній міститься велика кількість білка. Таким пацієнтам потрібно обмежити вживання даного м’яса.

15.12.2016



Рівне-Ракурс №10 від 15.12.2016p. 
На головну сторінку