Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №265 від 09.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Захищаємо себе

Сім суперпродуктів від застуди

Усі ми добре розуміємо, як важливо вживати свіжі фрукти й овочі, а також вітамінно-мінеральні комплекси, щоб підтримувати імунну систему в тонусі і не застуджуватися. А які ще продукти з нашого звичайного раціону допомагають нам боротися із застудою?

Чорна смородина

Вона, можливо, не настільки популярна, як апельсини, але в ній досить багато вітаміну С. У 100 грамах смородини міститься 2 міліграми вітаміну С, що втричі перевищує добову норму вітаміну С для дорослих. Як відомо, він захищає від інфекцій і підтримує імунну систему. Мінімальна порція: 85 грамів - 28 кілокалорій.

Свинина

Містить велику кількість цинку і селену, що сприяють підтримці імунної системи в тонусі. У свинині багато вітаміну В, правда, вона трохи жирніша, ніж яловичина. Тому, якщо вам набридла яловичина, не варто зневажати свининою. Мінімальна порція: 100 грамів свинячої вирізки - 122 калорії.

Грейпфрутовий сік

Добре випити на сніданок свіжовіджатого грейпфрутового соку, смак якого терпкий і солодкий одночасно. Можна змішати соки грейпфрута і апельсина або замінити грейпфрутовий на апельсиновий. Але, все-таки, як стартовий напій для початку дня, краще підходить грейпфрутовий. Однак, якщо ви приймаєте медикаменти від підвищеного тиску, сінної лихоманки, необхідно проконсультуватися з лікарем із приводу безпеки вживання грейпфрута. Мінімальна порція: 56 грамів - 33 кілокалорії.

Йогурт

Дослідження показують, що 100 грамів йогурту оздоровлюють шлунково-кишковий тракт, а це, у свою чергу, запобігає розповсюдженню вірусних інфекцій. Зверніть увагу на те, щоб ваш йогурт був нежирним і містив активні культури LAcidophilus.

Мінімальна порція: 100 грамів простого знежиреного йогурту - 112 кілокалорій; 100 грамів знежиреного йогурту з фруктами - 122 кілокалорій.

Брюссельська капуста

Гарне джерело вітаміну С, волокон і фолієвої кислоти, що мають антиоксидантну дію. Готуйте її на пару і подавайте разом із м’ясною стравою. Мінімальна порція: 100 грамів - 42 кілокалорії.

Картопля

Це одне з найдешевших джерел вітаміну С, крім того, у ньому міститься калій і волокна. Концентрація корисних речовин найбільша в шкірці і прилягаючій до неї м’якоті. Ключовим моментом у живильній цінності картоплі є її свіжість. Перед уживанням не залишайте картоплю надовго у воді, тому що це призводить до втрати продуктом вітаміну С.

Мінімальна порція: 75 грамів вареної картоплі - 72 калорії.

Макарони

Містять складні вуглеводи, ніацин, волокна і залізо. Мінімальна порція: 56 грамів - 162 кілокалорії.

09.11.2006www.efamily.ru



Рівне-Ракурс №10 від 09.11.2006p. 
На головну сторінку