Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №793 від 19.01.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Бурштинова Cosa Nostra...

Бурштинова Cosa Nostra...

Отже, дочекались ми вже того, що ситуація на Рівненському Поліссі почала нагадувати діяльність одного великого організованого злочинного угрупування з розгалуженою ієрархічною системою,своїми «смотрящими», «вибивающими» та «організовуючими» увесь процес незаконного видобутку бурштину. І вже маємо перші жахливі наслідки у цьому році – в хід пішла зброя!

Це зрозуміло, адже переділ сфер впливу завжди відбувається там, де є великі прибутки та можливість легкої наживи. Відбувалася перестрілка в Старому Селі на Рокитнівщині, а також в селі Залужжя на Дубровичинні. Також сусіди з Житомира вирішили не відставати у з’ясуванні стосунків, хто головніший в «кришуванні» бурштину, і також затіяли перестрілку. І якщо на Рівненщині обійшлося пораненнями кількох людей, то на Житомирщині вже одна людина загинула...

Що ж до ситуації у Старому Селі, то люди з Березнівщини до місцевих жителів приїхали не чаї розпивати. Вони «завітали» з гранатою та, можливо, й з іншими засобами залякування. І все для того, щоб «підім’яти» під себе черговий клондайк з видобутку бурштину. Місцеві ж не визнають інших авторитетів, не зважають на погрози, тому й дали відсіч приїжджим «козачкам». Тож місцевій поліції довелося у прямому сенсі рятувати візитерів з Березнівщини.

Утім, є цікавий збіг у цих подіях: три дні тому народний депутат від «Батьківщини» приїздить на Березнівщину, потім люди з Березнівщини їдуть в Рокитне з гранатою. Серед цих гостей (а то було троє осіб – двоє братів і ще один чоловік) було двоє рідних племінників помічника народного депутата України Сергія Євтушка - Валентина Семенчука. Пояснювати цей збіг не беруся, але, звісно, жаль матір цих двох братів. Адже, за моєю інформацією, один з них перебуває у дуже важкому стані, і якщо виживе, то може лишитися інвалідом, оскільки куля зачепила хребет. Направду, жодні скарби світу не варті людського життя! Але є ті, хто заради наживи здатен на все!

Принагідно дякую начальнику поліції Рівненської області Валерію Павловичу Присяжнюку, який відразу ініціював комплексну службову перевірку усього особового складу Рокитнівської поліції щодо обліково-реєстраціїйної дисципліни та ймовірної корупційної складової.

Переконаний, що ситуація буде і надалі виходити з-під контролю поки не будуть встановлені чіткі та прозорі правила гри для всіх у цьому бурштиновому бізнесі. Ситуація набуде великого резонансу, коли ті фірми, яким обласна рада дала дозвіл на видобуток бурштину, розпочнуть свою діяльність на півночі нашої області. Вони почнуть наймати озброєну охорону на тих земельних наділах, на які їм «дали добро» обласні обранці, будувати 3-5-метрові паркани. А місцеві жителі протистоятимуть цьому, бо ж вони переконані, що це їхня земля і їхні природні багатства, які у кожному селі вже розподілили – як, за якою чергою та хто видобуватиме. Тому почнуться справжні війни за бурштин. Будучи головою обласної ради, я не погоджував дозволу на жоден квадратний метр землі для видобутку бурштину, хоч який на мене здійснювали вплив та тиск! Нинішній голова обласної ради, який був моїм першим заступником, не вирізняється вольовою позицією та стержнем, які потрібні для захисту інтересів області, її території та природних багатств, котрими зможуть користуватись наші діти та правнуки. Тому що ним керує безпосередньо три особи, накази яких щодо того, що робити, як проводити сесії облради, він чітко виконує. Тож, на мою думку, для виходу з ситуації потрібно зробити наступне:

1. Рівненській обласній раді потрібно накласти мораторій на погодження дозволів на видачу видобутку бурштину та проголосувати проект рішення на сесії обласної ради до легалізації цього виду діяльності.

2. Силовикам області варто провести ряд заходів для стабілізації ситуації у північних районах області.

3. Потрібно прийняти проект рішення щодо недопущення незаконного видобутку бурштину та створення разом з силовиками груп швидкого реагування усіма районними радами північних районах області.

4. Треба вимагати від Верховної Ради України прийняття законопроекту, який легалізує видобуток бурштину.

Це проблема, яку потрібно вирішувати! Інакше наша область справді перетвориться на територію з гангстерсько-бандитськими законами.

19.01.2017Володимир Ковальчук депутат Рівненської обласної ради (Радикальна партія Олега Ляшка)



Рівне-Ракурс №10 від 19.01.2017p. 
На головну сторінку